Pecivo v obliki vrtnice v darilni škatli

Ko je velika noč tik pred vrati, je čas, da se otresemo hladnega zimskega vtdušja, stopimo v pomlad in se lotimo kuhanja! Po božiču je velika noč pogosto na drugem mestu, ko gre za kuhanje dodelanih in okusnih jedi za družino in prijatelje. Bodite prepričani, da boste to veliko noč imeli več pomoči v kuhinji: za to bomo poskrbeli mi. Dajte družini priložnost, da se letos sprosti, saj vam ponujamo nekaj intuitivnih in priročnih kuhinjskih aparatov Bosch, ki so popolni kuhinjski pomočniki za vaše velikonočne jedi.

Iščete navdih za popolni velikonočni meni? Poiskali smo nekaj tradicionalnih velikonočnih jedi s Poljske, Skandinavije, Nemčije in Združenega kraljestva, ki jih lahko enostavno ustvarite za svoj velikonočni zajtrk ali brunch. Ti okusni velikonočni recepti z vsega sveta so prestali preizkus časa in bodo zagotovo deležni vrsto pohval na velikonočni mizi. Najde se nekaj za vsakogar, najboljše pa je, da so odlični tudi za hitro in enostavno pripravo, ki vam prihrani čas, a ne varčuje z okusi.

Mednarodni izbor velikonočnih jedi.

Tradicionalni poljski velikonočni recept "zurek z jajci"

Naše potovanje se začne na Poljskem s prav posebno juho. Kaj mislite imata skupnega ta poljski juhi in kislemu kruhu? Poljsko ime tega kislega testa je "zakwas žytni". Zurek pomeni "kisla ržena juha", s čimer se pokloni kislemu okusu, ki ga ima ta krepka juha. Tradicionalno postrežena na velikonočno nedeljo v številnih poljskih domovih se je ta mesna velikonočna juha prebila celo do restavracij in trgovin, tako da jo lahko uživate vse leto.

Recept: zurek (poljska juha iz kislega testa)
Juha zurek v skledi na mizi z velikonočno dekoracijo
Pregled sestavin za juho zurek v kuhinji

Priprava: 60 minut

Sestavine:
500 ml rženega kislega testa
200 g slanine
1 čebula
1 strok česna
3 vejice kodrolistnega peteršilja 2 l jušne osnove
4 klobase kielbasa
4 jajca
2 čajni žlički hrena
1 čajna žlička posušenega majarona
3 jedilne žlice kisle smetane
Sol
Poper
Rastlinsko olje
Rženi kruh (za serviranje)

Kuhinjski pripomočki:
Palični mešalnik MaxoMixx
Deska za rezanje
Nož
Ponev za cvrtje
Velik lonec
Lopatka
Kozica
Metlica

Praženje slanine za juho zurek v ponvi
Juho zmiksajte s paličnim mešalnikom na štedilniku

Koraki:

1. Pečico segrejte na 175 °C. Pekač za hlebec namažite z maslom in ga obložite s papirjem za peko, ki je dovolj dolg, da visi čez kratki stranici pekača. Zmešajte moko, pecilni prašek, sodo bikarbono in sol ter dajte zmes na stran.

2. Premešajte maslo na sobni temperaturi in mu nato počasi dodajajte sladkor, limonino lupinico in svež timijan. Stepajte, da se sestavine dobro premešajo, nato dodajte jajca, in sicer eno po eno. V majhni skledi zmešajte jogurt z limoninim sokom in vaniljevim ekstraktom.

3. V masleno zmes vmešajte polovico suhih sestavin, nato dodajte jogurt. Dodajte preostanek moke in premešajte. Testo vlijte v pekač za kruh in pecite približno 35 minut pri 175 °C, oziroma dokler ni zobotrebec, ki ste ga vstavili v sredino torte, popolnoma čist, koga izvlečete. Pustite, da se torta v ponvi ohlaja 15 minut, preden jo zvrnete na rešetko za hlajenje.

4. Ko se torta popolnoma ohladi, lahko nadaljujete s pripravo limonine glazure. Vse sestavine zmešajte do gladke zmesi. Ohlajeno torto položite na list papirja za peko in jo prelijte glazuro. Nekaj drobnih koščkov limonine lupine in sveži listi timijana so lahko dodatna dekoracija na vrhu glazure. Pustite stati, preden torto prestavite na servirni krožnik in jo narežete.

Nasvet: Pomembno je, da za ta recept kupite sveže, organske limone, saj je njihova lupina neškropljena in zato varna za uživanje. Temeljito operite limone.

Glazirana šunka po britansko

Tradicionalni velikonočni recept glazirane šunka po britansko na mizi

Medtem ko je prvi hod pripravljen, je čas za okusno glavno jed. V Združenem kraljestvu je velikonočna pojedina nepopolna brez počasi pečene, sijoče glazirane šunke. Ta preprost recept za pečenko, ki ga običajno postrežejo ob velikonočnih nedeljah, si vredno shraniti. In medtem ko se pečenka počasi peče v pečici, je dovolj časa za pripravo sladice.

Recept: glazirana velikonočna šunka
Velikonočni recept za glazirano šunko iz ZK
Pregled sestavin za velikonočni recept za glazirano šunko

Priprava: 20 minut
Peka: 35 minut

Sestavine:
2 kg šunke (skuhane s skorjo)
400 g korenja z zelenim delom
3 brinove jagode
1 čajna žlička koriandrovih semen
2 klinčka
3 zrna črnega popra
1 jedilna žlica gorčice
200 ml vode
300 ml pomarančnega soka
100 ml belega vina
3 jedilne žlice javorjevega sirupa
1 jedilna žlica soli
100 g masla
Krompirjev pire (za serviranje)

Kuhinjski pripomočki:
Palični mešalnik MaxoMixx
Pečica
Deska za rezanje, nož
Kozica
Pekač
Čopič za pecivo

Zarezovanje v skorjo glazirane velikonočne šunke
Mešanje sestavin za glazuro za velikonočno šunko

Priprava:

1. Segrejte pečico na 180 °C. V kožo šunke zarežite diamanten ali mrežasti vzorec. Dobra šunka bo nepopolna brez pečene zelenjave, zato s korenja odrežite zelenje, ga olupite in razpolovite po dolžini.

2. Naslednja je na vrsti glazura, ki jo boste hitro pripravili. V skledo dajte brinove jagode, semena koriandra, klinčke, zrna črnega popra, gorčico, vodo, pomarančni sok, vino, javorjev sirup in sol ter zmiksajte v gladko zmes s paličnim mešalnikom. Ko je omaka gladka, jo prelijte v majhno kozico in segrejte, da se sprostijo in združijo vsi okusi. Na zmernem ognju kuhajte približno 5-10 min.

3. Dno pekača prekrijte s korenjem in maslom. Na vrh položite šunko s kožo obrnjeno navzgor, premažite z glazuro in pecite v segreti pečici približno 30-35 min. Vsakih 5 minut prelijte s tekočino iz pekača. Ko je koža hrustljava in rjava, šunko vzemite ven, prelijte s sokovi iz pekača in pustite počivati nekaj minut. Narežite jo na rezine in postrezite s korenjem. Prelijte s preostalo glazuro in začinite s soljo in poprom. Dober tek!

Švedske princeske.

Tradicionalni velikonočni recept za švedske semlor z dekoracijo iz sladkorja v prahu

Za sladki zaključek našega velikonočnega jedilnika predlagamo švedsko specialiteto - princeske ali semlor. Na Švedskem so semlor (ali v ednini semla) prvotno stregli na pustni torek (znan tudi kot debeli torek), dan pred začetkom lenta. Ker pa je ta sladica postajala vedno bolj priljubljena, jo zdaj jedo od pustnega torka pa vse do velikonočne nedelje. Priprava teh mehkih kvasnih zvitkov je enostavna. Če jih napolnite s kremo in nanje potresete sladkor v prahu, se jim preprosto ni mogoče upreti in so prava izbira za našo mednarodno velikonočno mizo.

Recept: semlor (švedske princeske)
Velikonočni recept za selmor (švedske princeske)
Pregled sestavin za velikonočni recept za švedske princeske

Priprava: 40 minut
Peka: 12 minut
Počivanje: 90 minut

Sestavine:
20 g svežega kvasa
120 ml mleka
70 g sladkorja (razdeljeno)
¼ čajna žlička mletega kardamoma
2 jajci
320 g moke
1 čajna žlička pecilnega praška
¼ čajne žličke soli
100 g masla
300 ml smetane
1 vanilijev sladkor
100 g pistacij
300 ml smetane
1 vanilijev sladkor
100 g pistacij
50 g slaščičarskega sladkorja
300 g malin

Kuhinjski pripomočki:
Kuhinjski aparat MUM Z metlico in dolgim kavljem za gnetenje
Palični mešalnik MaxoMixx
Pečica
Plitki pekač
Papir za peko
Kuhinjska krpa
Čopič za pecivo
Rešetka za ohlajanje
Vrečka za dekoriranje
Nož

Pripravite testo za velikonočne princeske
Pistacijeva pasta za velikonočne princeske v pripravi

Priprava:

1. V skledo kuhinjskega aparata nadrobite svež kvas. Dodamo mleko, 60 g sladkorja, kardamom, eno jajce in stepajte do penaste zmesi. Nato dodajte moko, pecilni prašek in sol. Namestite kavelj za testo in gnetite, dokler se sestavine dobro ne vmešajo. Postopoma dodajamo maslo in gnetite testo še 10 minut ali dokler ne postane mehko in elastično. Pokrijte s kuhinjsko krpo in pustite vzhajati pribl. 30 min.

2. Potem ko je testo počivalo, ga razvaljajte in na pomokani površini razdelite na 9 enako velikih kosov. Vsakega zvaljajte v kroglico. Prestavite kroglice na pekač, obložen s papirjem za peko ter pokrijte s kuhinjsko krpo. Pustite vzhajati približno 1 uro.

3. Segrejte pečico na 220 °C. Zmešajte jajca in mleko in vsako kroglico previdno premažite z jajcem. Pecite 12 minut ali do porjavele barve. Nato pustite, da se kroglice popolnoma ohladijo na rešetki za hlajenje.

4. Medtem pripravite nadev: smetano stepite s kuhinjskim aparatom skupaj z vaniljevim sladkorjem. Smetano prenesite v vrečko za dekoriranje. Ko se krofki popolnoma ohladijo, odrežite njihove vrhe in z žlico ali vilicami naredite majhen vdolbinico. V merilno skodelico dodajte pistacije, preostali sladkor in izdolbeno testo krofkov ter zmiksajte v pasto s paličnim mešalnikom.

5. Zdaj je čas, da sestavite princeske. Krofke napolnite s pistacijevo pasto, nekaj malinami in smetano. Pistacije dajo rahlo oreščkast okus in uravnovesijo sladico, tako da ni preveč sladka. Po vrhu potresite maline in sesekljane pistacije, vrhove pa položite nazaj na krofke. Potresite s slaščičarskim sladkorjem in uživajte.

Nasvet: Ko čakate, da testo naraste, se usedite in si skuhajte svežo kavo z aparatom za kavo Bosch ali skodelico čaja z grelnikom vode Bosch. Švedi slovijo po ljubezni do kave, če pa pijete čaj, se semlor dobro ujemajo s črnim čajem ali blago sorto rooibos. To je dober način za podaljšanje dopoldanskega velikonočnega bruncha do popoldneva ali večera.

Velikonočna klasika: korenčkova torta.

Klasični recept za velikonočno korenčkovo torto za velikonočni brunch

Na koncu pa imamo v rokavu še enega asa: korenčkova torta - prava velikonočna tradicija. Vedno je slastna, skromna in nima niti približno enakega okusa kot korenje v solati. Kakovostno korenje pomaga ohranjati to torto vlažno in mehko. Postrezite jo za velikonočni zajtrk, brunch ali celo za večerjo.

Recept: korenčkova torta
Recept za velikonočno korenčkovo torto
Pregled sestavin za velikonočno korenčkovo torto

Priprava: 30 minut
Peka: 50 minut

Sestavine:
280 g korenja
7 jajc
70 g moke
280 g mletih lešnikov
1 čajna žlička pecilnega praška
200 g marcipanove paste
1 čajna žlička mletega cimeta
100 g sladkorja
0,25 čajne žličke soli
100 g slaščičarskega sladkorja
25 g vode
100 g marelične marmelade
100 g narezanih mandljev
12 korenčkov iz marcipana (za dekoracijo)
Maslo (za mazanje)
Moka (za posipanje)

Kuhinjski pripomočki:
Kuhinjski robot MUM z metlico
Pečica
Pekač za torto z odstranljivim robom (s premerom 26 cm)
Lupilnik
2 majhni skledi
2 skledi
Gumijasta lopatka
Plitki pekač
Papir za peko
Slaščičarska lopatka

Nastrgano korenje za velikonočno korenčkovo torto v aparatu MaxoMixx Bosch
Mešanje testa za velikonočno korenčkovo torto z mešalnikom Bosch
Pečeni mandljevi lističi v pečici Bosch za velikonočno korenčkovo torto

Priprava:

1. Segrejte pečico na 170 °C z zgornjim in spodnjim grelnikom. Pekač za torto z odstranljivim robom namažite z maslom. Korenje operite in olupite, naribajte s kuhinjskim aparatom (za najboljše rezultate uporabite kuhinjski aparat Bosch MUM z nastavkom za ribanje, da korenček naribate hitro in enakomerno) in dajte na stran. Ločite rumenjake od beljakov.

2. V večji skledi zmešajte moko, lešnike in pecilni prašek ter postavite na stran.

3. S paličnim mešalnikom zmešajte marcipan z rumenjakom in mletim cimetom do gladke mase. Nato prelijte zmes v skledo. S paličnim mešalnikom ali kuhinjskim aparatom stepite beljake s sladkorjem in ščepcem soli, dokler ne nastanejo trdni vrhovi. Nato zmes postopoma vmešajte v zmes z marcipanom.

4. Nato počasi dodajte zmes moke in naribano korenje. Dobro premešajte.

5. Prelijte v namaščen pekač z odstranljivim robom. Pecite približno 40 min. Z zobotrebcem preverite, ali je torta pečena. Pustite, da se ohladi.

6. V tem času, da spremenite to skromno torto v velikonočno zvezdo dneva - popecite nekaj narezanih mandljev do zlato rjave barve. Narezane mandlje stresite na pekač, obložen s papirjem za peko, in pecite približno 10 min. Vzemite iz pečice in ohladite.

7. Za glazuro v večjo skledo presejajte sladkor v prahu, postopoma dodajajte vodo in mešajte, da nastane gosta, a še vedno tekoča zmes. Ko se torta popolnoma ohladi, jo s slaščičarsko lopatico premažite z marelično marmelado, nato enakomerno dodajte glazuro. Za dekoracijo okrasite vrsh s korenčki, robove korenčkove torte pa z narezanimi mandlji. Dober tek!

Ikona s silhueto uporabnika, ki predstavlja storitve "MyBosch", povezane z uporabniškimi računi ali prilagojenimi storitvami
MyBosch

Brezplačno se registrirajte in si zagotovite številne ugodnosti.

Ikona z izvijačem, ki simbolizira servis ali vzdrževanje
Servis

Izjemna pomoč strankam – pred in po nakupu.

01 583 07 00

Logotip s ščitom, znotraj katerega je krog, ki simbolizira zaščito in varnost, s tekstom "Security Focus" spodaj
Produktno svetovanje

Za informacije in nasvete v zvezi z nakupom in uporabo hišnih aparatov smo, od ponedeljka do petka med 7. in 20. uro, dosegljivi na brezplačni telefonski številki. Kadar koli pa nam lahko pišete prek spletnega obrazca.

Bela ikona lokacijskega zatiča, ki simbolizira iskanje prodajalca ali trgovine
Prodajna mesta

Poiščite prodajno mesto v vaši bližini.