Nova energijska nalepka za hišne aparate

Nova energijska nalepka za hišne aparate

Tehnološki razvoj v zadnjih nekaj letih je privedel do višje koncentracije proizvodov, ki so opremljeni z nalepko z vrednostjo A+ ali več. Poslednično nalepka svoje prvotne funkcije – morala bi biti v pomoč pri odločitvah o nakupu – ne izpolnjuje tako dobro kot prej. Spremenili so se tudi drugi osnovni pogoji, na primer vedenje uporabnika. Zato je čas za prilagoditev trenutne energijske nalepke. Prvi hišni aparati, ki bodo opremljeni z novo nalepko, bodo pralni stroji, pralno-sušilni stroji, pomivalni stroji, hladilni aparati in vinske vitrine. Od 1. marca 2021 morajo biti ti aparati, ko se jih prodaja v trgovinah, na spletu itd., opremljeni z novo energijsko nalepko. Ker bo treba novo energijsko nalepko tem aparatom dodati že pred navedenim datumom, vam želimo že zdaj podati nekaj informacij o energijski nalepki, ki bo v uporabi v prihodnosti.

Najvidnejša sprememba na novih energijskih nalepkah je odprava razredov energijske učinovitosti plus, na primer A+++. V prihodnosti bo razvrstitev od A do G. V uporabi bodo tudi nove metode za merjenje porabe energije in določanje razreda nalepke. Dodatne informacije boste imeli možnost pridobiti tudi neposredno prek QR kode, ki je prikazana na energijski nalepki. S QR kodo pridete do podatkovne baze, s katero bo od 1.3.2021 upravljala EU. Tu si lahko ogledate in si prenesete podatkovne liste za vse aparate, ki morajo biti opremljeni z novo energijsko nalepko. Dostop do podatkovne baze je mogoč tudi prek interneta.

Pralni stroji
Nova energijska nalepka za pralne stroje

Ena od večjih sprememb na energijski nalepki za pralne stroje je sprememba testnega programa, na katerega se nanašajo vse vrednosti na nalepki. Poraba energije bo na primer temeljila na stotih ciklih pranja. Novi program "Eco 40-60"* je primeren za čiščenje normalno umazanih tkanin iz bombaža, lana ali mešanih tkanin, ki se jih lahko v skladu s simbolom za nego pere na 40°C or 60°C. Omenjene tkanine se lahko v tem ciklu pranja kombinira. Program "40-60" je najbolj učinkovit program v kombinaciji "poraba energije in vode".

Legenda:

1 QR koda
2 Razred energijske učinkovitosti**
3 Ponderirana poraba energije** v kWh/100 ciklov delovanja (v programu Eco 40-60)
4 Največja teža
5 Trajanje programa "Eco 40-60"
6 Ponderirana poraba vode** v litrih/cikel delovanja (v programu Eco 40-60)
7 Razred učinkovitosti ožemanja**
8 Emisija hrupa med ciklom ožemanja v dB(A) re 1 PW in razred emisije hrupa**

* Eco 40-60 Da bi dosegli optimalno energijsko učinkovitost, je za ta program opredeljena optimalna temperatura pranja. Uporabnik te temperature ne more spremeniti. Dejanska temperatura pranja je opredeljena v navodilih za uporabo in lahko, odvisno od količine perila, odstopa od izbrane temperature pranja iz razlogov varčevanja z energijo. Učinkovitost pranja je v skladu z zakonskimi zahtevami.
** Vrednosti veljajo za četrt, polovico in povsem poln stroj

Pralno-sušilni stroji
Nova energijska nalepka za pralno-sušilne stroje

Trenutna energijska nalepka za pralno-sušilne stroje ni bila posodobljena od njene uvedbe leta 1996, zato še vedno prikazuje prvotno lestvico od A do G. Ker se pralno-sušilni stroji bolj pogosto uporabljajo le za pranje, je nalepka razdeljena na dva dela. Leva stran nalepke opredeljuje vrednosti celotnega cikla "pranja in sušenja". Desna stran nalepke prikazuje vrednosti samo za cikel pranja. Vrednosti, opredeljene zgolj za cikel pranja, predstavljajo spremembe obveznih informacij na novi nalepki za pralne stroje.

Legenda:

1 QR koda
2 Razred energijske učinkovitosti* (celoten cikel delovanja)
3 Razred energijske učinkovitosti* (cikel pranja)
4 Ponderirana poraba* energije v kWh/100 ciklov (celoten cikel delovanja**)
5 Ponderirana poraba* energije v kWh/100 cikov (cikel pranja)
6 Največja teža (celoten cikel delovanja)
7 Največja teža (cikel pranja)
8 Ponderirana poraba* vode v litrih/cikel delovanja (celoten cikel delovanja)
9 Ponderirana poraba* vode v litrih/cikel delovanja (cikel pranja)
10 Trajanje programa (celoten cikel delovanja)
11 Trajanje programa "Eco 40-60"
12 Razred učinkovitosti ožemanja*
13 Emisija hrupa med ciklom ožemanja v dB(A) re 1 PW in razred emisije hrupa

* Vrednosti veljajo za četrtino oziroma polovico količine perila ter za povsem poln stroj. Pri ciklu pranja in sušenja veljajo za polovično napolnjen in poln stroj.
** Pranje in sušenje

Pomivalni stroji
Nova energijska nalepka za pomivalne stroje

Razred energijske učinkovitosti za pomivalne stroje še naprej temelji na programu "Eco". Kljub temu se je standard testiranja spremenil. Da bi bolje odražali dejanski način uporabe, se bodo za določanje učinkovitosti čiščenja in sušenja uporabljali lonci, skodelice in plastični pribor. Novost predstavlja specifikacija trajanja programa Eco. Ta program je še posebej okolju prijazen, idealen za običajno umazano posodo in najbolj učinkovit program v kombinaciji "poraba energije in vode". Kot pri pralnih in pralno-sušilnih strojih bo poraba energije temeljila na stotih ciklih čiščenja.

Legenda:

1 QR koda
2 Razred energijske učinkovitosti
3 Poraba energije v kWh/100 ciklov delovanja (v programu Eco)
4 Število običajnih pogrinjkov za program Eco
5 Poraba vode v litrih/cikel delovanja (v programu Eco)
6 Trajanje programa "Eco"
7 Emisija hrupa v dB(A) re 1 PW in razred emisije hrupa

Hladilni in zamrzovalni aparati
Nova energijska nalepka za hladilnike in zamrzovalnike

Postopek določanja razreda energijske učinkovitosti je zdaj bolj celovit. Upošteva tip aparata, njegov princip delovanja, temperaturo prostora ter število in velikost predalov za shranjevanje. Preostali elementi na novi energijski nalepki ostajajo v osnovi enaki. Poraba energije bo še naprej navedena v kWh kot letna poraba ("leto"). Nalepka vsebuje tudi informacije o celotni prostornini vseh predalov v hladilniku in zamrzovalniku (če jih ima) ter o emisiji hrupa in razredu emisije hrupa.

Legenda:

1 QR koda
2 Razred energijske učinkovitosti
3 Poraba energije v kWh/leto (merjeno v novih standardnih pogojih)
4 Celotna prostornina vseh predalov v zamrzovalniku
5 Celotna prostornina vseh predalov v hladilniku
6 Emisija hrupa v dB(A) re 1 PW in razred emisije hrupa

Vinske vitrine
Nova energijska nalepka za vinske vitrine

Kot pri drugih nalepkah, se bo lestvica razredov energijske učinkovitosti spremenila tudi na nalepki za vinske vitrine. Poleg tega bo vsebovala tudi QR kodo in razrede emisije hrupa. Nespremenjen ostaja podatek o porabi energije in številu standardnih steklenic vina, ki jih je mogoče shraniti

Legenda:

1 QR koda
2 Razred energijske učinkovitosti
3 Poraba energije v kWh/leto (merjeno v novih standardnih pogojih)
4 Število standardnih steklenic vina, ki jih lahko shranite.
5 Emisija hrupa v dB(A) re 1 PW in razred emisije hrupa

MyBosch

Brezplačno se registrirajte in si zagotovite številne ugodnosti.

Servis

Izjemna pomoč strankam – pred in po nakupu.

01 583 07 00

Svetovanje

Za informacije in nasvete v zvezi z nakupom in uporabo hišnih aparatov smo, od ponedeljka do petka med 7. in 20. uro, dosegljivi na brezplačni telefonski številki.

080 1691

Prodajna mesta

Poiščite prodajno mesto v vaši bližini.