
Vsakodnevno uživanje večbarvnih obrokov lahko prispeva k vašemu zdravju in dobremu počutju - pisani jesenski recepti pa lahko pozitivno vplivajo na vaše razpoloženje. Sadje, zelenjava in zelišča so na voljo v vseh odtenkih - od običajnih barv, kot so rumena, oranžna, rdeča in zelena, vse do vijolične, modre in celo črne. "Vsak teden jejte mavrico", priporočajo strokovnjaki za prehrano. Različne barve niso le poslastica za oči - sekundarne rastlinske snovi, ki zelenjavi dajo barvo, spodbujajo različne zdrave procese v našem telesu. Nekateri od njih delujejo protivnetno, druge krepijo imunski sistem ali ugodno vplivajo na srčno-žilni sistem.
To pomeni, da uživanje mavrice vsak teden ne pomeni le estetskih jedi, ampak tudi prispeva k vašemu zdravju in vitalnosti. Kaj pa navdih, kako obarvati tedenski jedilnik?
Kaj lahko barve zelenjave naredijo za vas.
Rdeča.
Kaj bi lahko bilo bolj okusno od pogleda na svetlo rdeče, sveže jagode ali paradižnik? Ta prijeten pogled dolgujemo rastlinskemu pigmentu likopenu. To je tisto, kar daje jagodam, paradižnikom, lubenicam, čilijem in podobnim njihovo značilno rdečo barvo. Med drugim lahko likofen okrepi imunski sistem telesa in naj bi imel zaščitne učinke proti različnim boleznim, kot so revmatizem, artritis, srčni infarkt in kap. Mali rdeči pomočniki pa lahko preprečijo tudi celične spremembe in tako zavirajo razvoj tumorja. Torej, vsakič, ko jeste paradižnikovo solato ali sveže jagode pravzaprav aktivno pomagate svojemu telesu v boju proti slabim vplivom. A ni to kul?
Boršč
Težavnost: Srednja | Porcije: 8
Sestavine
• 500 g govejega mesa (npr. stegno, ribica)
• 200 g svinjske potrebušine
• 400 g pese (predhodno kuhana)
• ½ zelja
• 400 g paradižnika
• 20 g peteršilja
• 1 čili
• 3 čebule (rdeče)
• 200 g korenja
• 100 g korena zelene
• 1 l vode
• 3 lovorjevi listi
• 500 ml soka pese
• 1 čajna žlička paprike
• 5 jedilnih žlic rdečega vinskega kisa
• sol
• poper
• kisla smetana za serviranje (neobvezno)
• rastlinsko olje za cvrtje
Korak 1/8
Peteršilj grobo nasekljajte. Čili na drobno narežite. Zelje in čebulo narežite na tanke trakove. Rdečo peso, korenje, paradižnik in koren zelene narežite na koščke.
Korak 2/8
Svinjino in govedino narežite na velike kocke.
Korak 3/8
V veliki ponvi zavrite vodo, govedino in svinjino. Nato zmanjšajte toploto na nizko nastavitev in s površine posnemite peno. Nato dodjte lovorjeve liste, sol in poper ter dušize pribl. 25-30 minit.
Korak 4/8
V drugi veliki ponvi prepražite korenček, peso, zelje, čebulo, čili in koren zelene v rastlinskem olju na srednjem ognju pribl. 5-7 minut, da se zmehčajo.
Korak 5/8
Zalijte ponev s sokom pese in pustite nežno vreti za pribl. 15-20 minut, da se zgosti.
Korak 6/8
Svinjsko in govejo osnovo precedite in odstavite meso. Dodajte osnovo v ponev in pustite za pribl. 10-15 minut, da se zgosti.
Korak 7/8
Boršču dodajte meso, piment in paradižnik. Dobro premešajte.
Korak 8/8
Dodajte peteršilj in rdeči vinski kis. Dobro premešajte. Po želji dodajte kepico kisle smetane.
Sijoč rdeč smoothie
Težavnost: Enostavno | Porcije: 2
Sestavine
• 90 g kumar
• 2 rdeči pesi (srednje veliki, kuhani)
• 120 g malin (zamrznjene)
• 1 žlica agavinega sirupa
• 250 ml vode (hladne)
• 1 vejica mete
Korak 1/3
Olupite in narežite kumare. Rdečo peso narežite na kocke.
Korak 2/3
V mešalnik dajte kumare, rdečo peso, zamrznjene maline, agavin sirup in vodo. Naberite liste mete in jih dodajte v mešalnik.
Korak 3/3
Pri visoki hitrosti mešajte pribl. 2-3 minute do gladkega. Uživajte kot energičen prigrizek ali zajtrk.
Rumena in oranžna.

Očitno so prvi oranžni plodovi, ki pridejo na misel, pomaranče. Svoj ugled kot ojačevalci našega imunskega sistema so uveljavili zaradi visoke vsebnosti vitamina C. Vitamini pa niso vse, kar lahko ponudijo pomaranče. Rumene in oranžne barve v sadju in zelenjavi prihajajo iz naravnega barvilnega karotenoida. Raziskovalci so ugotovili, da lahko pigment okrepi vaš imunski sistem, prebavo in presnovo. Poleg tega naj bi upočasnil staranje kože.
Za dnevni odmerek karotenoidov lahko torej dan začnete z okusnim pomarančnim napitkom iz ananasa, banan, manga in svežega pomarančnega soka. Za več okusnih receptov za smutije si poglejte našo aplikacijo VitaBar . Mimogrede: v aplikaciji lahko celo filtrirate recepte glede na njihovo barvo.
Zelena.
Naravna zelena živila dolgujejo svoj videz verjetno najbolj znanemu naravnemu barvilu: klorofilu. Odgovoren je za zeleno barvo rastlin in je bistven del fotosinteze - pretvorbe ogljikovega dioksida v kisik. Prav tako daje barvo našemu sadju in zelenjavi - na primer jabolkam, hruškam in kiviju, pa tudi zeleni papriki, špinači in zelenemu zelju. Majhni, zeleni pigmenti lahko tudi pomagajo človeškemu telesu pri proizvodnji novih krvnih celic in mišic. Poleg tega naj bi klorofil imel čistilni in razstrupljevalni učinek ter pomaga pri preprečevanju demence in sladkorne bolezni. Je pa lahko tudi koristen ukrep pri pomanjkanju železa ali magnezija. Majhni pigmenti - z velikim učinkom!
Juha z rezanci iz fižola in limonske trave
Težavnost: Enostavno | Porcije: 2
Sestavine
• 100 g fižola
• 1 steblo limonske trave
• 150 g riževih rezancev
• 1 jajčevec
• 2 žlički soli
• 1 čili
• 2 šalotki
• 15 g ingverja
• 2 stroka česna
• 10 g kurkume
• 50 g koriandra
• 4 žlice kokosovega olja
• 1 limeta
• 250 ml kokosovega mleka
• 250 ml zelenjavne juhe
• 200 ml vode
• 2 žlički rjavega sladkorja
• 2 žlički ribje omake
• sol
• meta (za serviranje)
Korak 1/4
Segrejte pečico na 180 °C/350 °F. Jajčevce narežite na velike vžigalice, jih prenesite v sito, posolite in pustite počivati 5 minut. Sperite jih pod hladno tekočo vodo in posušite. Položite na pekač, prelijte z malo rastlinskega olja in dajte v pečico. Pecite pribl. 30 min.
Korak 2/4
Medtem za pasto razkoščičite čili. Grobo nasekljajte šalotko, ingver, česen, kurkumo, limonsko travo in koriander. Vse te sestavine dodajte v kuhinjskega aparata skupaj s kokosovim oljem in zmešajte v pasto. Polovico limete olupite, nato ožemite in postavite na stran. Preostalo limeto pustite za serviranje.
Korak 3/4
V loncu na zmernem ognju segrejte preostalo kokosovo olje. Dodajte zeleno curry pasto in pražite pribl. 5 min, da zadiši. Dodajte jajčevce in pražite pribl. 1 minuto. Dodajte kokosovo mleko, zelenjavno juho, vodo, rjavi sladkor in ribjo omako. Zavrite, zmanjšajte ogenj in pustite, da na srednjem nizkem ognju nežno vre, pribl. 10 min. Tik pred postrežbo po okusu začinite s soljo, dodajte limetino lupino in sok ter dobro premešajte.
Korak 4/4
Rezance skuhajte po navodilih na embalaži. Odcedite pod hladno vodo in pustite na strani do postrežbe. Posodo s slano vodo zavrite in stročji fižol blanširajte pribl. 2 minuti. Rezance razdelite med skledama, dodajte juho ter okrasite s stročjim fižolom. Po želji okrasite z meto in postrezite s preostalo limeto. Dober tek!
Recept: Zelena solatna skleda z avokadovim prelivom.
Težavnost: Enostavno | Porcije: 2
Sestavine
• 2 avokada
• 1 žlica limetinega soka
• 10 g koriandra
• 1 žlička nektarja agave
• 50 ml vode
• 50 g mlade špinače
• ½ kumare
• 200 g brokolija
• 100 g graha
• sol
• poper
• bazilika (za serviranje)
• sesekljane pistacije (za serviranje)
Korak 1/3
Za preliv olupite in odstranite koščico iz avokada ter uporabite polovico. V merilno skodelico za tekočino dodajte avokado, limetin sok, koriander, agavin sirup in vodo. Po okusu začinite s soljo in poprom ter zmešajte do gladkega. Dajte na stran.
Korak 2/3
Operite in očistite špinačo. Narežite kumare. Ostalo polovico avokado narežite na rezine. Brokoli narežite na cvetove. V lonec vlijte slano vodo in zavrite. Dodajte cvetove brokolija in kuhajte pribl. 7 minut ali do zmehčanja. Brokoli odstranite iz vode in odstavite. V še vrelo vodo dodajte grah in kuhajte pribl. 3 minute, nato odcedite.
Korak 3/3
V skledi razporedite špinačo, brokoli, kumare, grah in avokado. Okrasite z baziliko in sesekljanimi pistacijami ter po vrhu pokapajte preliv iz avokada. Dober tek!
Modra in vijolična.
Modra in vijolična morda nista prvi barvi, na kateri pomislimo, ko pomislimo na svežo hrano. Kljub temu je v teh naravnih odtenkih raznoliko okusno in zdravo sadje ter zelenjava. Svoje nenavadne odtenke dolgujejo naravnemu barvilu antocianu. Drobec, ki vam zleze pod kožo, saj naj bi vijolični pigmenti preventivno vplivali na staranje kože in pozitivno vplivali na krvne žile. So majhni čudeži proti staranju. Poleg tega lahko prispevajo k izboljšanju vida in spomina ter imajo tudi protivnetne učinke.
Ko se boste naslednjič znašli pred oddelkom za sadje in zelenjavo v supermarketu in se spraševali, kaj kupiti - zakaj ne bi posegli po borovnicah, rdečem grozdju, figah, pesi, črnih olivah ali jajčevcih? Morda boste želeli kupiti tudi nekaj rdečega zelja (ki je pravzaprav neke vrste vijolično), da poskusite naše pečeno rdeče zelje s kozjim sirom in slanino. Borovničev smuti je odlična možnost, da dobite tudi dnevni odmerek modre in vijolične barve. Naši Bosch stoječi mešalniki in sokovniki zagotovijo optimalno kremasto konsistenco.
Recept: Pečeno rdeče zelje s kozjim sirom in slanino.
Težavnost: Enostavno | Porcije: 5
Sestavine
• 350 g rdečega zelja
• 150 g kozjega sira
• 2 žlici slanine
• 3 stroki česna
• 3 žlice olivnega olja
• 1 limonin sok
• 2 žlici javorjevega sirupa
• sol
• poper
• koriander (za serviranje)
Korak 1/5
Segrejte pečico na 160 °C/325 °F. Rdeče zelje narežite na palec debele rezine.
Korak 2/5
Olupite in nasekljajte česen. V majhno posodo dodajte olje. Dodajte limonin sok in sesekljan česen ter premešajte. Začinite s soljo in poprom.
Korak 3/5
Rezine rdečega zelja prenesite na pekač, obložen s papirjem za peko, in ga premažite z mešanico česna in olja.
Korak 4/5
Peite pri 160 C/320 F pribl. 40 minut. Nato vzamite iz pečice in razporedite kozji sir po rezinah rdečega zelja. Po vrhu pokapajte javorjev sirup in pecite še pribl. 5 minut - ali dokler kozji sir ne postane rahlo rjav.
Korak 5/5
Medtem na srednje močnem ognju prepražite na kocke narezano slanino, da postane hrustljava. Koriander grobo nasekljajte. Postrežite rezine rdečega zelja z ocvrto slanino in koriandrom. Dober tek!
Recept: Juha iz rdeče pese.
Težavnost: Srednja | Porcije: 4
Sestavine
• 600 g pese
• 400 ml soka pese
• 300 ml pomarančnega soka
• 80 ml belega vina
• 1 čebula
• 1 strok česna
• ½ pomaranče (lupina)
• 50 g masla
• sol
• poper
• krutoni za serviranje
• kisla smetana za serviranje
Korak 1/4
Čebulo narežite na kocke in česen drobno sesekljajte. Rdečo peso olupite in narežite na velike kocke.
Korak 2/4
V veliko ponev dodajte maslo. Dodajte čebulo in česen ter prepražite, da posteklenita. Dodajte peso in dušite pribl. 5-7 minut. Začinite s soljo in poprom.
Korak 3/4
Deglazirajte ponev z belim vinom. V ponev dodajte sok rdeče pese, pomarančni sok in pomarančno lupino. Vse zavrite in dušite pribl. 20-30 minut dokler pesa ni mehka in kuhana.
Korak 4/4
Juho prelijte v mešalnik in mešajte do gladkega. Bodite previdni, da mešalnika ne napolnite preveč, da se tekočina ne razlije. Ponovno začinite s soljo in poprom. Postrezite z nekaj krutoni in z žlico kisle smetane.
Bela.

Belemu sadju in zelenjavi primanjkuje barvnega pigmenta. So pa ključnega pomena za uravnoteženo prehrano, saj vsebujejo veliko dragocenih vitaminov in mineralov. Še posebej čebula in česen vsebujeta zdravo snov alicin, ki jima daje značilen vonj. Preprečuje raka, okužbe ter bolezni srca in ožilja.
Če želite mavrično prehrano dopolniti z belim sadjem in zelenjavo, lahko v svoj obrok vključite jabolka, banane, šparglje, zeleno, cvetačo, čebulo ali česen.
Različne barve ne vplivajo le na vaše zdravje - vplivajo tudi na prehranjevalne navade in pričakovanja glede okusa. Rdeča, oranžna in rumena je tisto, kar instinktivno raje jemo že od rojstva. Te barve imajo prijeten učinek, saj našim možganom signalizirajo zrelost in okus. Nasprotno pa zelena in modra predstavljata grenkobo, zaradi česar sta barvi v naši hrani manj priljubljeni. Teh signalov smo se naučili in ponotranjili v desetletjih človeškega razvoja. Ker vemo, da potrebujemo vse odtenke, začnimo svoje brbončice izpostavljati mavrici.