Azijska juha z vegetarijanskimi cmoki v skledi na leseni deski stoji na mizi.

Po vsem svetu imajo različne kulture in ljudje svoje značilne jesenske jedi. Zakaj pa letos ne bi poskusili kaj novega? Predstavljamo vam: najljubši jesenski obroki na svetu na malo drugačen način. Ponujamo vam najboljše in enako okusne vegetarijanske/veganske alternative za priljubljene, večinoma mesne jedi z vsega sveta. Torej, pripravite deske za rezanje in kuhinjske nože: čas je za kuhanje.

Nemčija: dežela ljubiteljev zrezkov.

Čeprav je izvirni recept za nemško najljubšo jed vseh časov z avstrijskega Dunaja, tradicionalnega nemškega pivskega vrta brez zrezka na meniju ne boste našli. Nemci obožujejo svoj zrezek in ga tradicionalno zalijejo z različnimi omakami, kot so omaka iz paprike, gobova omaka ali ocvrta čebula, in uživajo ob prilogah, kot so ocvrt krompirček, krompirjeve rezine ali krompirjeva solata. Še posebej zdaj so sveže gobe v kremasti omaki popolna omaka in ustvarjajo okusno, tradicionalno jesensko jed.

Hrustljav vegetarijanski zrezek z različnimi solatami na mizi.

Zrezek je tanka rezina teletine ali svinjine. Toda tisto, kar naredi zrezek tako priljubljen, je njegova hrustljava skorja iz jajc, moke in drobtin. Tako hrustljavo, tako okusno! In prav tukaj se lahko izkaže njegova vegetarijanska alternativa.

Naš veganski zrezek iz seitana za skorjico ne potrebuje niti mesa niti jajc, pri tem pa ohrani okus ali teksturo. Zaradi seitanove strnjene teksture je bolj podoben mesu kot druge alternative, na primer iz soje, zato je popoln nadomestek za okusen veganski zrezek. Seitan ima slan, blag okus, vendar lahko prevzame veliko različnih arom glede na uporabljen recept in način kuhanja.

Ste že lačni?

Tu najdete okusen recept za tradicionalni zrezek na osnovi mesa z omako iz svežih gob, pa tudi naš najljubši recept za veganski zrezek iz seitana, tudi z gobovo omako. Torej, kaj bo?

Recept: Zrezek z gobovo omako.
Okrasite zrezek z rezinami limone, nekaj sesekljanega peteršilja in gobovo omako.
Jesenski zrezek z gobovo omako postrezite takoj, ko je pripravljen.

Zrezek z gobovo omako

Težavnost: Enostavno | Porcije: 4

Sestavine
• 4 telečji kotleti
• 500 g šampinjonov
• 1 čebula
• 1 strok česna
• 2 žlici rastlinskega olja
• 2 žlici nesoljenega masla
• 125 g moke
• 50 ml piščančje jušne osnove
• 250 ml smetane za kuhanje
• 1 jajce
• 100 g drobtin za paniranje
• 80 g prečiščenega masla
• sol
• poper
• peteršilj (za serviranje)
• limona (za serviranje)

Korak 1/4
Čebulo in česen olupite in drobno narežite, šampinjone očistite in razpolovite. V ponvi na zmernem ognju segrejte rastlinsko olje in pražite gobe pribl. 10 minut ali dokler ne porjavijo. Dodajte maslo, čebulo in česen ter pražite, dokler čebula ne postekleni.

Korak 2/4
Dodajte nekaj moke in dušite pribl. 1 minuto. Zalijte s piščančjo juho in kislo smetano ter po okusu začinite s soljo in poprom. Med pečenjem zrezka naj se gobova omaka duši na majhnem ognju.

Korak 3/4
Kotlete začinite s soljo in poprom z obeh strani. V posodi za pito stepite jajce. Dodajte moko in drobtine v ločene globoke krožnike. Vsak kotlet najprej potopite v moko, nato v stepeno jajce in na koncu povaljajte v drobtinah.

Korak 4/4
V ponev na srednjem ognju dodajte prečiščeno maslo in vsak kotlet na obeh straneh pecite pribl. 2-3 minute, ali do zlato rjave barve in so pečeni. Postrezite zrezek z gobovo omako, sesekljanim peteršiljem in rezinami limone. Dober tek!

Recept: Zrezek iz seitana.
Vse sestavine za recept za seitan zrezke na mizi.
Krompirju in kumaricam dodajte peteršilj, da izboljšate krompirjevo solato.
Krožnik z zrezkom iz seitana s krompirjevo solato na mizi.

Zrezek iz seitana

Težavnost: Srednja | Porcije: 2

Sestavine
• 70 g pšeničnega glutena
• 5 g jedilnega kvasa
• 10 g čičerikine moke
• ¼ česna v prahu
• 1½ žličke začimbe ras el hanout
• ¼ žličke soli
• 100 ml vode
• 2 žlici sojine omake
• 1 žlica zelenjavne juhe v prahu
• 1 kumara
• 500 g kuhanega krompirja
• 30 g peteršilja
• 1 jedilna žlica gorčice
• 20 belega vinskega kisa
• 50 ml oljčnega olja
• 100 g moke
• 20 g škroba
• 100 ml sojinega mleka
• 100 g drobtin za paniranje
• 1 limona
• sol
• poper
• rastlinsko olje (za cvrtje)

Korak 1/5
V veliki skledi zmešajte pšenični gluten, jedilni kvas, čičerikino moko, česen v prahu, polovico začimbe ras el hanout in sol. Nato dodajte vodo in zmešajte, dokler ne dobite grudastega testa. Prenesite na čisto delovno površino in z rokami gnetite do gladkega. Testo razdelite na enake kose in jih z rokami oblikujte v ploščate "kotlete".

Korak 2/5
Zavrite širok, plitvi lonec vode, nato dodajte sojino omako, zelenjavno juho v prahu in začinite s soljo. Dodajte kotlete in jih pustite pribl. 30 minut v vreli vodi. Odstranite, posušite in pustite, da se ohladijo na rešetki.

Korak 3/5
Medtem ko se zrezki kuhajo, uporabite mandolino in zelo tanko narežite kumaro v veliko skledo. Ohlajen, kuhan krompir s kožo narežeite na kovance. Dodajte krompir v skledo s kumaro. Peteršilj sesekljajte in dodajte v skledo. V ločeni skledi stepite gorčico, kis, olje, sol in poper. Dodajte v solato in premešajte.

Korak 4/5
V skledi zmešajte moko, škrob, sojino mleko in preostalo začimbo ras el hanout. Dobro zmešajte, po potrebi dodajte vodo, da dobite gosto, vendar še vedno tekoče testo. Testo prelijte v pekač. Dodajte drobtine za paniranje v ločen pekač in z rokami zdrobite vse velike kose. Ohlajene zrezke na obeh straneh posolite, nato pa jih na obeh straneh potopite v testo in povaljajte v drobtinah za paniranje.

Korak 5/5
V ponvi segrejte nekaj rastlinskega olja, nato na obeh ucvrite zrezke do hrustljave in zlate barve. Postrezite s krompirjevo solato in rezinami limone. Dober tek!

Moussaka: jed tako barvita in raznolika kot sam Bližnji vzhod.

Bližnji vzhod v eni jedi: dva krožnika musake na mizi.

September je idealen čas za obiranje ali nakup svežih in zrelih jajčevcev. In kaj je najboljše, kar lahko postane jajčevec? Mislimo, da je odgovor precej jasen: okusen in krepak narastek s paradižnikovo omako, sirom in bešamel omako. Čeprav musaka velja za grško nacionalno jed, je priljubljen obrok v različnih državah na Bližnjem vzhodu. Vsaka država seveda da svoji tradicionalni musaki svoj posebno noto z različnimi sestavinami.

Večina tradicionalnih receptov za musako uporablja jagnjetino ali mleto govedino. Meso pa lahko preprosto izpustite in pripravite enako okusno in popolnoma vegetarijansko rdečo musako iz rdeče leče in jajčevcev.

Spodaj boste našli slastne recepte za obe različici.

Klasična musaka iz jajčevcev in okusna vegetarijanska rdeča musaka iz leče in jajčevcev. Izbira je vaša.

Recept: Klasična musaka iz jajčevcev.
Čebulo narežite na kocke in česen drobno sesekljajte s kuhinjskim aparatom ali ročno.
Klasično musako iz jajčevcev postrezite vročo.

Klasična musaka iz jajčevcev

Težavnost: Enostavno | Porcije: 4 Težavnost: Enostavno | Porcije: 8

Sestavine
• 3 jajčevci
• 1 čebula
• 3 stroki česna
• 500 g krompirja
• 500 g mlete jagnjetine
• 5 žlic paradižnikove paste
• 800 g celih olupljenih paradižnikov v pločevinki
• 1 žlička semen kumine
• 1 vejica rožmarina
• ½ čajne žličke mletega cimeta
• 3 žlici nesoljenega masla
• 5 tbsp flour
• 750 ml mleka
• 1 jajce
• 100 g sira parmezan
• muškatni orešček
• sol
• poper
• olje (za cvrtje)

Korak 1/5
Jajčevce narežite na pribl. 1 cm debele rezine, drobno narežite čebulo in sesekljajte česen. Rezine jajčevcev posolite na obeh straneh, razporedimo po papirnatih brisačkah in dajte na stran za pribl. 20 minut. Medtem operite in očistite krompir ter ga kuhajte neobeljenega pribl. 15 minut na zmernem ognju, nato pa dajte na stran.

Korak 2/5
V loncu na srednje močnem ognju segrejte olje, dodajte mleto jagnjetino in dušite pribl. 3 minute, dokler ne porjavi, nato dodajte nasekljano čebulo in česen. Dodajte paradižnikovo pasto in paradižnik iz konzerve. Zmešajte in začinite s soljo, kumino, rožmarinom in cimetom. Zmanjšajte ogenj na nizek plamen in pustite vreti pribl. 50 minut.

Korak 3/5
Segrejte pečico na 200 °C/400 °F. Medtem jajčevce posušite s papirnatimi brisačkami. V ponvi segrejte olje na srednje močnem ognju in na obeh straneh prepražite rezine jajčevcev do zlato rjave barve. Prenesite na krožnik, obložen s papirnatimi brisačkami, da se na hitro odcedijo.

Korak 4/5
Za pripravo bešamel omake v ponvi na srednjem ognju stopite maslo. Presejte moko in z nenehnim mešanjem ustvarite pasto. Ko se pojavijo mehurčki, zmanjšajte toploto na nizki plamen in med mešanjem postopoma dodajajte mleko. Močno mešajte, dokler omaka ne postane gladka, nato pa pustite vreti pribl. 3-4 minute, dokler se ne zgosti. Odstranite z ognja in vmešajte jajce. Začinite z muškatnim oreščkom, soljo in poprom po okusu.

Korak 5/5
Namastite velik pekač. Krompir narežite na debele rezine, ga enakomerno razporedite po dnu pekača in rahlo posolite. Na vrh dodajte plast jajčevcev, nato mesno omako, potresite s sirom in prelijte z bešamel omako. Musako pecite v segreti pečici pri 200  C pribl. 45 minut ali dokler vrh ni strjen in pikčasto rjav. Vzemite iz pečice in pustite, da se nekoliko ohladi, preden jo razrežete. Dober tek!

Recept: Musaka iz rdeče leče in jajčevcev.
Vaše sestavine in navodila za kuhanje musake iz rdeče leče in jajčevcev.
Jajčevce narežite na debele rezine za musako iz rdeče leče in jajčevcev.
Uživajte v musaki iz rdeče leče in jajčevcev po vegetarijanskem receptu.

Musaka iz rdeče leče in jajčevcev

Težavnost: Enostavno | Porcije: 4

Sestavine
• 2 jajčevca
• 1 rdeča čebula
• 2 stroka česna
• 10 g origana
• 700 g krompirja (kuhanega)
• 1 žlica paradižnikove paste
• 200 g rdeče leče
• 400 g narezanega paradižnika v pločevinki
• 40 g rastlinskega masla
• 50 g moke
• 600 ml mandljevega mleka
• 1 ščepec mletega muškatnega oreščka
• 1 ščepec mletega muškatnega oreščka
• oljčno olje (za mazanje)
• sol
• poper

Korak 1/5
Jajčevec narežite na debele kolute. Prenesite jih v veliko skledo, dodajte sol in pustite stati 30 minut. Čebulo in česen nasekljajte na kocke. Origano na drobno sesekljajte. Kuhan krompir narežite na rezine.

Korak 2/5
V ponev dodajte nekaj olivnega olja, ko je segreto, dodajte čebulo in česen ter dušite pribl. 1 minuto. Dodajte paradižnikovo pasto in dušite nekaj sekund. Dodajte lečo, origano in paradižnik ter začinite s soljo in poprom. Pustite vreti pribl. 20 minut.

Korak 3/5
Jajčevce odcedite in posušite s papirnatimi brisačkami. V ponvi brez prijemanja segrejte oljčno olje, nato dodajte jajčevce. Popražite na obeh straneh, dokler ne porjavijo in postanejo mehki.

Korak 4/5
Za bešamel omako v majhni ponvi stopite margarino, dodajte moko in stepajte še pribl. 1-2 minuti. Med mešanjem dodajte malo mandljevega mleka, dokler zmes ne postane kremasta, nato pa postopoma vmešajte še preostalo mleko. Zavrite, dokler se omaka ne zgosti, nato pa jo začinimo s soljo in muškatnim oreščkom.

Korak 5/5
Segrejte pečico na 200°C/392°F. Namastite velik pekač z oljčnim oljem. Najprej položite sloj krompirja. Nato po vrhu razporedite polovico lečine omake. Nato položite plast ocvrtega jajčevca in postopek ponovite. Na koncu dodajte še omako bešamel. Pecite pribl. 30-40 minut. Pustite, da se ohlaja 10 minut preden postrežete. Dober tek!

Vzhodna Evropa: Székely gulyás (segedin).

Takšnega okusa je jesenska vzhodna Evropa: segedin.

Hranljiva in topla enolončnica je odlična možnost za pogreti po mokrem in vetrovnem jesenskem sprehodu. Zelo okusna in preprosta različica je ena izmed verjetno najbolj priljubljenih madžarskih jedi: segedin ali székely gulyás.

Mnenja o tem, od kod izvira ta značilna jed, so različna. Vemo, da je bil prvotni segedinski golaž obrok iz ostankov hrane. Tako tradicionalni segedinski sledi zelo osnovnemu in enostavnemu receptu, ki ne zahteva prefinjenih sestavin. Vendar pa obstajata dve ključni sestavini, ki skupaj ustvarita poseben okus jedi: paprika v prahu in kislo zelje. Za najbolj izviren okus lahko uporabite izvirno madžarsko papriko. Če je nimate na voljo, bo običajna dimljena in sladka paprika v prahu dala golažu značilno rdečo barvo in okus po papriki. Kislo zelje pa daje golažu poseben čar in doda rahlo kislo aromo.

Se vam že cedijo sline?

Tukaj je recept za tradicionalni segedinski golaž. Njegova vegetarijanska alternativa je popolnoma brez svinjskega hrbta - namesto tega uporabimo kocke korena zelene, krompir in hokaido bučo, da dobi enolončnica gosto teksturo. Za kaj ste razpoloženi? Pustite komentar in nam sporočite.

Recept: segedin.
V naslednjem koraku prirpave segedina v ponvi popražite čebulo in česen, dokler ne posteklenita.
Okrasite z žlico kisle smetane in postrezite segedin.

Segedin

Težavnost: Srednja | Porcije: 6

Sestavine
• 750 g svinjskih pleč
• 4 žlice rastlinskega olja
• 1 žlica sladke paprike v prahu
• ½ žlice dimljene paprike v prahu
• 300 g čebule
• 1 strok česna
• 1 žlička paradižnikove paste
• 100 ml belega vina
• 600 ml zelenjavne juhe
• ½ žličke kuminih semen
• 1 lovorjev list
• 400 g kislega zelja
• kisla smetana (za serviranje)
• sol
• poper

Korak 1/5
Svinjski hrbet narežite na koščke. Premažite z rastlinskim oljem ter dodajte sladko in dimljeno papriko v prahu. Pustimo marinirati vsaj 2 uri v hladilniku.

Korak 2/5
Čebulo in česen olupite in nasekljajte.

Korak 3/5
Pražite svinjino v serijah v loncu z debelim dnom na močnem ognju. Odstranite iz lonca, nato dodajte čebulo in česen ter pražite, da posteklenita. Dodajte paradižnikovo pasto in na kratko prepražite, nato dodajte preostalo marinado za meso.

Korak 4/5
Svinjino dajte nazaj v lonec s čebulo in začinite s soljo in poprom. Zalijte z belim vinom in zelenjavno osnovo. Dodajte kumino in lovorjev list, pokrijte in pustite vreti pribl. 1 uro.

Korak 5/5
Dodajte kislo zelje in pustite, da se kuha še pribl. 30 min. Začinite s soljo in poprom. Golaž postrežite z žlico kisle smetane. Dober tek!

Recept: Hranilna vegetarijanska enolončnica.
Navodila za recept za krepko vegetarijansko enolončnico, alternativo segedin golažu.
Zeliščne liste za jesensko jed je treba grobo nasekljati.
Krepko vegetarijansko enolončnico postrezite z žlico kisle smetane.

Hranilna vegetarijanska enolončnica

Težavnost: Enostavno | Porcije: 4

Sestavine
• 600 g krompirja (škrobnatega)
• ½ korena zelene
• 2 čebuli
• 1 vejica rožmarina
• 2 vejici timijana
• 500 g hokaido buče
• 50 g masla
• 1 žlica paradižnikove paste
• 200 g vložene čebule
• 150 ml rdečega vina
• 500 ml zelenjavne jušne osnove
• 20 g peteršilja
• 1 žlica koruznega škroba
• 2 žlici vode
• kisla smetana za serviranje

Korak 1/7
Krompir in koren zelene olupite in narežite na kocke velikosti oreha. Čebulo narežite na rezine. Naberite liste zelišč in jih grobo sesekljajte. Meso hokaido buče narežite na enako velike kocke.

Korak 2/7
V veliki ponvi na maslu prepražite čebulo, dokler ne postekleni. Nato dodajte na kocke narezan krompir, bučo in koren zelene ter še naprej dušite pribl. 5 minut. Vmešajte paradižnikovo pasto in kuhajte, dokler pasta rahlo ne porjavi.

Korak 3/7
Vmešajte vloženo čebulo.

Korak 4/7
Zalijte z rdečim vinom. Nato dodajte zelenjavno juho in zavrite.

Korak 5/7
Dodajte sesekljana zelišča. Zmanjšajte ogenj in pustite kuhati pribl. 15-20 minut dokler se zelenjava ne zmehča in se omaka nekoliko zgosti. Redno mešajte.

Korak 6/7
Medtem na grobo sesekljajte peteršilj.

Korak 7/7
V manjši skledi raztopite koruzni škrob v nekaj vode. Zmes dodajte enolončnici, dokler se ne zgosti do želene konsistence. Vmešajte sesekljan peteršilj in postrezite z žlico kisle smetane.

Kitajski polnjeni cmoki.

Kitajski cmoki iz svetovne jesenske kuhinje.

Erntedank, zahvalni dan ali jesenski festival: jesen je čas, ko se družine po vsem svetu zberejo za praznovanje. Cmoki so popolna predjed ali prigrizek za družinska praznovanja ali vaše naslednje srečanje s prijatelji.

Kitajska beseda za majhne, slane cmoke je "jiaozi". Majhne vrečke iz testa niso le okusne - imajo tudi zanimivo zgodovino in so bistveni del kitajske kulture in tradicije. Legenda pravi, da je v času dinastije Vzhodnega Hana izvajalec tradicionalne kitajske medicine pripravil prvi jiaozi. Ker veliko ljudi takrat ni imelo dovolj toplih oblačil, se je domislil pametne rešitve, ki bi jim pomagala pri segrevanju od znotraj. Dušil je jagnjetino, črno papriko in nekaj toplih, zdravilnih zelišč ter vse zavil v majhne vrečke iz testa. Zdravilec je kuhane, napolnjene cmoke razdeljeval vse do kitajskega novega leta.

Danes so cmoki postali bistveni del kitajskih praznikov, tradicij in ritualov. Za kitajsko novo leto se na primer družine zberejo, da skupaj pripravijo cmoke - to je priložnost za klepet, druženje in povezovanje. Tradicija je v enem od cmokov skriti zlatnik. Kdor najde kovanec v svojem novoletnem cmoku, ga v naslednjem letu čaka velika sreča.

Kar zadeva cmoke, vaša ustvarjalnost nima meja.

Recepti in načini priprave cmokov so neskončni. Torej, naj se veselo izdelovanje cmokov začne. Odločite se lahko, ali jih želite delati po našem receptu za slane cmoke s tremi nadevi ali pa imate raje naše vegetarijanske začinjene tofu cmoke z gobovo jušno osnovo ... Zakaj pa ne oboje?

Recept: Slani cmoki s tremi nadevi.
Vse sestavine za testo zmešajte v stoječem mešalniku ali z ročnim mešalnikom.
Slane cmoke s tremi nadevi postrezite in uživajte v tem jesenskem receptu.

Slani cmoki s tremi nadevi

Težavnost: Težko | Porcije: 4

Sestavine
• 500 g večnamenske moke
• 510 ml vode
• 60 ml rastlinskega olja
• 2 jajci
• 150 g kozic (velikih)
• 10 g ingverja
• 200 g kitajskega drobnjaka
• 300 g mletega svinjskega mesa
• 2 žlici sojine omake (svetle)
• 2 žlički sladkorja (polni)
• ⅓ žličke glutamata (izbirno)
• 1 žlička soli (polna)
• 40 g česna
• 70 ml kisa (rdečega)
• moka za delovno površino
• sol

Korak 1/15
V stoječem mešalniku ali z ročnim mešalnikom zmešajte moko, ščepec soli in dele vode ter gnetite pribl. 5-7 minut dokler ne nastane gladko testo.

Korak 2/15
Na rahlo pomokani površini še naprej ročno gnetete testo, dokler ni gladko. Dajte v skledo in pokrijte s čisto kuhinjsko krpo. Postavite na stran in pustite počivati pribl. 30-40 minut.

Korak 3/15
V manjši skledi stepite jajca, da se dobro povežejo.

Korak 4/15
V majhni ponvi segrejte dele rastlinskega olja na srednje močnem ognju, dokler ni vroče. Dodajte jajca v ponev in mešajte pribl. 3-5 minut dokler jajca niso puhasta in so nastali majhni koščki. Prenesite na krožnik in pustite, da se ohladijo.

Korak 5/15
Kozice olupite in na drobno nasekljajte. Na drobno nasekljajte ingver in kitajski drobnjak.

Korak 6/15
V veliki skledi zmešajte umešana jajca, ingver, mleto meso, sojino omako, sladkor, glutamat in sol. Dodajte preostalo vodo in dobro premešajte, da se masa združi.

Korak 7/15
V skledo dodajte kozice in drobnjak. Dodajte preostalo rastlinsko olje in premešajte, da se združi.

Korak 8/15
Na rahlo pomokani delovni površini zgnetite testo. Z ostrim nožem ga razdelite na 4 enake dele. Četrtine prepolovite in vsak del razvaljajte v manjši svaljek. Vsak svaljek razrežite na 8 kosov v velikosti oreha.

Korak 9/15
Porcije testa razvaljajte na rahlo pomokani površini, da vsako stran prekrijete z moko. Nato z rahlim pritiskom zravnajte koščke testa z dlanjo.

Korak 10/15
Z majhnim valjarjem vsak kos razvaljajte v krog v velikosti majhne dlani. Da se izognete trganju, poskrbite, da bo sredina cmoka nekoliko debelejša.

Korak 11/15
Postavite pribl. 1 žličko nadeva na sredino vsakega kroga.

Korak 12/15
Preložite čez eno stran, da oblikujete polkrog in pritisnite na sredini. Nato tesno zaprite preostale robove, pri tem pa sprostite dodatni zrak. Prepričajte se, da so vse strani trdno zaprte. Cmoke položite na krožnik, obložen s papirnato brisačo.

Korak 13/15
Veliko kozice napolnite z vodo do polovice in zavrite. Nato nežno, a hitro vanjo položite pribl. 1/3 cmokov. S kuhalnico previdno premešajte cmoke, da se ne primejo. Ko voda spet zavre, dodajte eno skodelico hladne vode, da znižate temperaturo. Zavrite in nato dodajte še hladno vodo. Ponovite še dvakrat. Občasno premešajte.

Korak 14/15
Ko dodate četrto skodelico hladne vode, takoj izklopite ogenj in s penavko odstranite cmoke iz kozice. Položite na krožnik in pustite, da se odcedijo. Skuhajte preostale cmoke.

Korak 15/15
Za pomako zlijte kis v manjšo skledo. Dodajte sladkor in dobro premešajte. V posodo stisnite česen in dobro premešajte. Potopite vroče cmoke v omako in uživajte!

Recept: Začinjeni cmoki iz tofuja z jušno osnovo iz gob.
Sestavine za vegetarijanski jesenski recept: cmok z začinjenim tofujem in gobovo jušno osnovo.
Sveža zelišča sesekljajte ročno ali s kuhinjskim aparatom.
Cmok z začinjenim tofujem z gobovo jušno osnovo postrezite v veliki skledi in uživajte vroče.

Začinjeni cmoki iz tofuja z jušno osnovo iz gob.

Težavnost: Srednja | Porcije: 4

Sestavine
• 100 g začinjenega tofuja
• 8 listov testa za cmoke
• 180 g gob šimeji
• 180 g gob bukovk
• 100 g posušene gobe šitake
• 250 g gob črna trobenta
• 10 vodnih kostanjev
• 3 stroki česna
• 60 g ingverja (na polovico)
• 1 korenček
• 50 g korena zelene
• 3 čebule
• 70 ml ribje omake (na polovico)
• 160 ml kis iz črnega riža
• 1½ l voda
• 1 žlička soli
• 15 g mlade čebule (na polovico)
• 1 žlička sezamovih zrn
• 1 žlička škroba
• bonito kosmiči za okras

Korak 1/3
Gobe šimeji in bukve narežemo na enako dolžino in jim odložimo tri četrtine glav. Vodne kostanje prepolovite in dajte na stran za okras. Nasekljajte česen, razpolovite ingver, narežite korenček, koren zelene in čebulo ter dajte vse skupaj v velik lonec z vsemi gobami (razen na stran danih kapic). Postavite na srednje močan ogenj in v lonec dodajte ribjo omako ter kis iz črnega riža. Nato dodajte vodo in sol ter zavrite. Pustite, da na majhnem ognju dušite pribl. 45 minut.

Korak 2/3
Na drobno nasekljajte mlado čebulo in večino dodajte v kuhinjski aparat z začinjenim tofujem, sezamovimi semeni, preostalim ingverjem, škrobom, preostalo ribjo omako in soljo. Sekljajte, dokler ni dobro zmešano. Razporedite zvitke za cmoke in s prstom ter malo vode premažite ves rob. Dodajte nekaj mešanice tofuja na sredino zvitka za cmoke in ga zložite skupaj. Cmoke prestavite v posodo za kuhanje na pari, obložen s papirjem za peko, in dušite pribl. 10 minut.

Korak 3/3
Gobovo jušno osnovo prelijte skozi sito v čisti lonec, zavržite kuhano zelenjavo in kuhane gobe. Zavrite jušno osnovo z ostalimi, nekuhanimi kapicami gob. Cmoke vzamite iz sopare in postrezite v skledi z gobami in jušno osnovo. Dodajte nekaj vodnih kostanjev, ostanek sesekljane mlade čebule in kosmičev. Dober tek!

Kraljevski užitek: Govedina Wellington.

Goveje Wellington v klasičnem in vegetarijanskem slogu za kraljevske jesenske večerje.

Kot je nekoč povedal kraljičin osebni kuhar Darren McGrady, je ta posebna kombinacija gob in govedine, zavita v listnato testo, ena izmed najljubših jedi v Buckinghamski palači. Medtem ko spomladi in poleti raje uživamo v svežih in lahkih jedeh, sta jesen in zima idealni letni čas za ta obilen obrok.

Jed je dobila ime po feldmaršalu Arthurju Wellesleyju, prvi vojvodi Wellingtona, ki je bil poveljnik v bitki pri Waterlooju proti Napoleonu Bonapartu. Čeprav je izvor imena precej ustaljen, njegova zgodovina in izvor ostajata nejasna. Iskreno povedano: takoj, ko na krožniku zagledate rezino te jedi in slišite nežen hrustljav hrup pri rezanju listnatega testa, boste pozabili na vse o njegovem imenu in zgodovini ter samo ... uživali!

Za vas imamo tudi okusno dobro vegetarijansko alternativo govejemu Wellingtonu.

Ta recept za dušo je sestavljen iz aromatičnih gob, pora in špinače namesto govejega mesa in se lahko brez težav kosa s svojim mesom na osnovi mesa.

Recept: Goveja pečenka Wellington.
Mešanico gob za goveje meso Wellington v kuhinjskem aparatu zmešajte do gladkega.
Jesenski recept govedina Wellington postrezite s svežo solato ali zelenjavo.

Goveja pečenka Wellington

Težavnost: Težko | Porcije: 5

Sestavine
• 1 kg goveje pljučne pečenke
• 1 žlica popra (sveže mlet)
• 2 žlici oljčnega olja (na polovico)
• 1 šalotka
• 10 g peteršilja
• 10 g timijan
• 10 g majaron
• 250 g divjih gob (npr. rjave gobe, jurčki, lisičke)
• 50 g masla
• 100 ml belega vina
• ½ žličke soli
• 120 g slanine (v rezinah)
• 400 g listnatega testa
• 1 jajčni rumenjak
• moka za delovno površino

Korak 1/8
Govejo pljučno pečenko natrite s sveže mletim poprom. V veliki ponvi segrejte nekaj olivnega olja, dokler ni vroč, a se še ne kadi. Govejo pljučno pečenko pecite na vseh straneh za pribl. 10-12 minut Dajte na stran, da se ohladi.

Korak 2/8
Šalotko drobno sesekljajte. Naberite liste zelišč in jih grobo sesekljajte. Gobe narežite na kocke.

Korak 3/8
V veliki ponvi segrejte maslo in preostalo oljčno olje. Dodajte šalotko in gobe ter prepražite, da postekleni.

Korak 4/8
Zalijte z belim vinom. Dodajte sol in nasekljana zelišča. Še naprej dušite pribl. 10 minut, dokler alkohol ne izhlapi. Odstranite z ognja in pustite, da se ohladi.

Korak 5/8
Mešanico gob prenesite v kuhinjski aparat. Mešajte do gladkega.

Korak 6/8
Na rezalno desko položite velik kos plastične folije. Polovico rezin slanine razporedite po sredini. Gobovo pasto namažite po slanini. Nato nanjo položite govejo pljučno pečenko. Preostalo gobovo pasto namažite po govejem mesu in pokrijte z rezinami slanine. Goveje meso tesno ovijte z gobovo pasto in slanino s plastično folijo za živila. Ohlajajte v hladilniku pribl. 30 minut.

Korak 7/8
Segrejte pečico na 180 °C/350 °F. Na rahlo pomokani delovni površini listnato testo razvaljajte v pravokotnik. Odstranite goveje meso iz plastične folije in ga po dolžini položite na sredino. Pecivo ovijte okoli govejega mesa, tako da se dolge stranice prekrivajo. Preložite kratke stranice in tesno zaprite.

Korak 8/8
Prenesite na obložen pekač s šivom navzdol. Premažite z rumenjakom in pecite v segreti pečici pri 180 C pribl. 10-15 minut Nato zmanjšajte toploto na 120 C in nadaljujte s pečenjem pribl. še 10 minut do zlate barve. Vzamite iz pečice in pustite počivati pribl. 10 minut. Uživajte s svežo solato ali zelenjavo.

Recept: Vegetarijanski Wellington.
Vse sestavine in navodila za vegetarijanski Wellington.
Ohlajeno gobovo mešanico zmešajte s špinačo, nato pa na sestavine počivajo v mešalniku.
Postrezite rezino vegetarijanskega Wellingtona in uživajte v svoji kraljevski jesenski jedi.

Vegetarijanski Wellington.

Težavnost: Težko | Porcije: 4

Sestavine
• 50 g suhih gob šitake
• 150 g pora
• 4 gob portobello
• 2 stroka česna
• 3 žlice masla
• 1½ žlice balzamičnega kisa
• 1 jedilna žlica limoninega soka
• 300 g špinače (zamrznjene)
• 65 g kisle smetane
• 5 vejic timijana
• 2 kosa listnatega testa
• 1 jajce
• voda (vroča)
• sol
• poper

Korak 1/4
Posušene gobe šitake prenesite v toplotno odporno posodo in nalijte toliko vroče vode, da jih prekrijete. Pustite stati pribl. 20 minut. Na tanko narežite por. Nasekljajte gobe portobello. Odcedite in drobno narežite gobe šitake. Olupite in nasekljajte česen.

Korak 2/4
Dodajte pribl. tretjino masla v ponev in na srednjem ognju prepražite gobe portobello. Ko začnejo rjaveti, jim dodajte gobe šitake, por in česen. Pražite, dokler por ni prozoren, pribl. 8 minut. Dodajte balzamični kis, pustite, da se zgosti in začinite s soljo in poprom. Odstranite z ognja, dodajte limonin sok in pustite, da se ohladi.

Korak 3/4
Ohlajeno gobovo mešanico zmešajte z odmrznjeno in odcejano špinačo, listi timijana in kislo smetano. Okusite in začinite s soljo in poprom. Polovico mešanice zmešajte v stoječem mešalniku. Mešajte do gladkega, prilijte nekaj vode, da se po potrebi sprosti, nato pa dodajte zmes nazaj v posodo in dobro premešajte, da se združi. Pustite, da se popolnoma ohladi.

Korak 4/4
Segrejte pečico na 180°C. List listnatega testa položite na pekač, obložen s papirjem za peko. Nadev položimo na sredino listnatega testa in pustimo pribl. 2-3 cm proste na vseh straneh. Preostali list listnatega testa položite na mešanico in stranice dobro zaprite s prsti ali vilicami. V manjši skledi stepite jajce in z njimpremažite listnato pecivo. Prenesite v segreto pečico in pecite do zlato rjave barve, pribl. 30 minut. Narežite in uživajte!

Potrebujete več navdiha, kako uporabiti nabrane dobrote?

Ikona s silhueto uporabnika, ki predstavlja storitve "MyBosch", povezane z uporabniškimi računi ali prilagojenimi storitvami
MyBosch

Brezplačno se registrirajte in si zagotovite številne ugodnosti.

Ikona z izvijačem, ki simbolizira servis ali vzdrževanje
Servis

Izjemna pomoč strankam – pred in po nakupu.

01 583 07 00

Logotip s ščitom, znotraj katerega je krog, ki simbolizira zaščito in varnost, s tekstom "Security Focus" spodaj
Produktno svetovanje

Za informacije in nasvete v zvezi z nakupom in uporabo hišnih aparatov smo, od ponedeljka do petka med 7. in 20. uro, dosegljivi na brezplačni telefonski številki. Kadar koli pa nam lahko pišete prek spletnega obrazca.

Bela ikona lokacijskega zatiča, ki simbolizira iskanje prodajalca ali trgovine
Prodajna mesta

Poiščite prodajno mesto v vaši bližini.