Kaj vam pade na pamet, ko slišite besedo "avokado"? Najbrž omaka gvakamole, kajne? Pripravite se, da boste presenečeni, saj je še ogromno drugih stvari, ki jih morate vedeti o tem super sadežu. In da, s tehničnega vidika gre za sadež.
Ste vedeli, da obstaja več kot 400 vrst avokada? Res je. In vsi se razlikujejo po obliki, barvi in okusu. Avokado so nekoč zaradi oblike in grobega zelenega olupka imenovali "aligatorjeva hruška" In medtem ko jih mi uvrščamo med zelenjavo, gre dejansko za sadje — pravzaprav jagodičevje.
Najbolj pogosti sorti sta fuerte in hass, obe pa imata zelo aromatičen oreščkast okus. Vodilni pri gojenju avokada sta Severna in Južna Amerika, srednjeevropski trgi pa prodajajo avokado predvsem iz južne Španije, Izraela, Mehike in Južne Afrike. Tukaj je nasvet: kot pri vseh pridelkih poskušajte kupovati čim bolj lokalno.
Brez dvoma je avokado eno od najbolj hranljivih trdih živil. Ponuja ogromno zdravilnih učinkov in kar prekipeva od pomembnih hranil, zato nedvomno spada med superživila. Tudi Guinessova knjiga rekordov navaja avokado kot "najbolj zdrav sadež na svetu". A zaradi katerih sestavin ima tako moč? Kaj je pri avokadu tako super?
Poln je bistvenih hranil, kot so vitamini A, E in avokatin B, alfa in beta karoten, biotin ter rastlinske in nenasičene maščobe.
Uživanje avokadov lahko koristi vašemu zdravju in celo videzu, saj so polni antioksidantov. V številnih študijah so našli povezavo med uživanjem avokada in zmanjšanjem ravni holesterola, hkrati pa naj bi spodbujal prebavo in rast las. Je resnično zdrav in predstavlja eno od čudežnih živil, ki jih ponuja narava.
Vir: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3664913/
Pomagajte jim, da popolnoma dozorijo: avokado dozori šele po tem, ko je utrgan z drevesa. Če avokado položite v papirnato vrečko skupaj z drugim sadjem, bo etilenski plin, na primer od jabolk, pospešil njihovo zorenje.
Zrežite jih previdno: trda koža in velika koščica lahko nekoliko otežijo rezanje. Skrivnost je v tem, da zarežete po celotni dolžini in ga nato z rokami prepolovite. Da bi odstranili koščico, polovico s koščico položite na desko za rezanje, tako da je koščica obrnjena navzgor. V koščico zabodite rezilo in zavrtite nož. Koščica bo ostala na nožu, tako da jo lahko enostavno odstranite in zavržete v koš.
Avokado je resnično prilagodljiv. Uporabite ga lahko pri skoraj vsaki jedi. V Amsterdamu dejansko obstaja restavracija, ki počne prav to. Vse jedi na meniju vsebujejo avokado. Si upate poskusiti doma?
Tukaj je vaš navdih:
Bogati in kremasti avokadi popestrijo številne priloge in poskrbijo, da so še bolj slastne.
Riž z avokadom - naj gre za beli ali rjavi riž, z dodatkom avokada si boste pričarali neverjetno kremasto in slastno pojedino.
Bolj kremast pire – v vaš pire umešajte še avokado in pričarajte pravo poslastico.
Obstaja veliko več možnosti kot le gvakamole. Krema iz avokada in limete je na primer izjemno kremasta in po zaslugi dodatka limete resnično posebna mojstrovina. A veliko lažja, saj ne vsebuje nobene z maščobami nasičene smetane.
Ste že poskusili avokadov pesto? Je zelo okusen in prijeten, a ni pretežek. Uporabite še nekoliko nezrel avokado, ki poskrbi za bolj krepko strukturo. Po testeninah potresite še nekoliko parmezana in uživajte.
Avokado se pojavlja tudi v številnih mlečnih napitkih in smoothiejih, saj zagotavlja edinstveno gladko strukturo.
Ideja za tri poslastice:
Našo spletno stran želimo prilagoditi vašim potrebam in željam. Pri tem pa potrebujemo vašo pomoč. Prosimo vas, da si vzamete minuto ter izpolnite kratko anketo. S tem nam boste pomagali, da bo naša spletna stran boljša, preglednejša ter takšna, kot si jo vi želite.
Če potrebujete pomoč, nam pišite , ali pa nas pokličite na 01 583 07 00.
Hvala
Našo spletno stran želimo prilagoditi vašim potrebam in željam. Pri tem pa potrebujemo vašo pomoč. Prosimo vas, da si vzamete minuto ter izpolnite kratko anketo. S tem nam boste pomagali, da bo naša spletna stran boljša, preglednejša ter takšna, kot si jo vi želite.
Če potrebujete pomoč, nam pišite , ali pa nas pokličite na 01 583 07 00.
Hvala