Vsak kuharski navdušenec se je že našel iz oči v oči z umazano pečico. Nekateri upate, da se bo težava rešila kar sama od sebe. Vsi, ki preizkušate to (vsaj na prvi pogled) prekaljeno tehniko - žal vas moramo razočarati, saj umazanija sčasoma ne izgine, temveč postaja trdovratnejša.
Spet drugi vedno znova iščete nove načine, kako bi to neprijetno opravilo steklo čim bolj elegantno. V vseh letih profesionalnega ukvarjanja s pečicami lahko z gotovostjo zatrdimo: ni ga čez redno ročno čiščenje pečice in občasno uporabo pirolize.
Najtehtnejši razlog je nevarnost požara. Ostanki olja in maščobe se lahko zadimijo in zagorijo.
Čiščenje pečice je pomembno tudi zato, da se pripravljena hrana ne navzame postanega vonja prej pripravljanih poslastic.
Bolj bleščeča je vaša pečica, uspešnejši boste pri kuharskih podvigih. Umazana pečica se neenakomerno segreva, kar povečuje verjetnost, da se priprava obroka ponesreči.
Zlato pravilo je, da pečico očistite po vsakem pečenju, še zlasti če so v njeni notranjosti vidni madeži vodnega kamna, maščobe, škroba in albumina (npr. jajčnih beljakov). Preden se umazanija zasuši in postane trdovratna nadloga, jo veliko lažje očistimo.
Čeprav na spletu obstaja več receptov za izdelavo domačih čistil za pečico, prisegamo na preverjeno kakovost Bosch čistilnega gela v razpršilu.
Pri Boschu smo razvili poseben premaz za notranjost pečice, ki vpija maščobo in ostanke hrane ter jih razgrajuje s pomočjo oksidacije. Če zaženete program za samoočiščevanje EcoClean Direct, se pečica čisti praktično pri vsaki uporabi, Premaz se obnovi vsakič, ko segrejete pečico, ne obrabi pa se vse do konca življenjske dobe pečice. Po koncu programa le obrišite obrišete spodnji del notranjosti pečice ter notranjost steklenih vrat in pečica je pripravljena na naslednjo peko.
Če pečice ne boste čistili po vsaki uporabi, bodite pozorni na njeno notranjost in sprednje steklo. Plasti zasušene maščobe na notranjih stranicah pečice in na njenem steklu so prvi znak, da se vam obeta čistilna akcija.
Pečica še vedno oddaja neprijeten vonj po ribah, ki ste jih spekli prejšnji teden? Parfumiranje in osvežilci zraka ne bodo pomagali, vonjave bo treba odpraviti drugače.
Se je po prižigu pečice iz nje zakadilo? Zavihajte rokave, poiščite najbolj vzdržljivo gobico za čiščenje … in jo pospravite nazaj v predal, saj imamo v mislih manj naporno tehniko - čiščenje s pirolizo!
Veliko družinsko kosilo je končano. Kuhinja je polna neumite posode, pečica pa izgleda neuporabljena. Ne, ne gre za prizor iz kakšnega filma, temveč za vsakdanjik gospodinjstev, ki pečico čistijo s pirolizo.
Piroliza je samodejni način čiščenja pečice z uporabo zelo visoke temperature (ta lahko doseže tudi 480 °C), ki termično razgradi ostanke maščobe in hrane v pepel. Piroliza očisti tudi težko dostopne dele, ki jih pri ročnem čiščenju pogosto spregledamo. Postopek čiščenja s pirolizo je dobro ponoviti vsaka 2-3 meseca ali pogosteje, za uporabnika pa je sila preprost.
Postopek je običajno končan v dobrih dveh urah, odvisno od stopnje umazanije. Pogostejša uporaba pirolize vodi v krajše obratovalne cikle. Posledično boste za pirolizo porabili manj električne energije.
Piroliza je včasih veljala za energijsko potratno, danes pa so pečice energijsko vse učinkovitejše, zato se je ni treba bati. Točna poraba električne energije med postopkom pirolite je siver opredeljena v navodilih za uporabo pečice, tako da lahko strošek tovrstnega čiščenja preprosto izračunate in prilagodite svojim zmožnostim.
Med izvajanjem programa pirolize ne zapuščajte svojega domovanja. Zdoma naj bodo vaši otroci in hišni ljubljenčki. Dobro je, da odprete okna ali povečate ventilacijo in tako zagotovite optimalen pretok zraka. Piroliza načeloma ne povzroča smradu, lahko pa se med postopkom razvije nekoliko neprijeten vonj.
V času čiščenja s pirolizo lahko poskrbite za snemljive dele vaše pečice. Namočite jih v posodo z vrelo vodo in raztopljeno tableto za strojno pomivanje posode, pustite jih, da odstojijo, in nato umazanijo odstranite z gobico.
Pečico je najbolje očistiti po vsaki uporabi. Če ima vaša pečica funkcijo pirolize, jo je dobro vključiti na 2-3 mesece.
Pri Boschu svetujemo uporabo specializiranih čistil za čiščenje pečice, saj omogočajo preprostejše čiščenje in podaljšujejo življenjsko dobo pečice.
Seveda. Piroliza ne segreva prostora ob pečici, saj vsa nastala toplota ostaja v pečici.
S preventivo. Pecite v zaprtih posodah. Če imate radi hrustljavo hrano, pred koncem pečenja za nekaj minut pokrov odkrijte in prestavite na program za žar. Hrano lahko pripravite tudi zavito v peki papir. Na tak način toplota kroži okrog živil in jih enakomerno kuha, hkrati pa ohranja njihovo sočnost.
Našo spletno stran želimo prilagoditi vašim potrebam in željam. Pri tem pa potrebujemo vašo pomoč. Prosimo vas, da si vzamete minuto ter izpolnite kratko anketo. S tem nam boste pomagali, da bo naša spletna stran boljša, preglednejša ter takšna, kot si jo vi želite.
Če potrebujete pomoč, nam pišite , ali pa nas pokličite na 01 583 07 00.
Hvala
Našo spletno stran želimo prilagoditi vašim potrebam in željam. Pri tem pa potrebujemo vašo pomoč. Prosimo vas, da si vzamete minuto ter izpolnite kratko anketo. S tem nam boste pomagali, da bo naša spletna stran boljša, preglednejša ter takšna, kot si jo vi želite.
Če potrebujete pomoč, nam pišite , ali pa nas pokličite na 01 583 07 00.
Hvala