Začnite svojo kulinarično pustolovščino z napravo, ki prinaša okusne obroke – hitreje, lažje in z manj olja.
Ta priročnik vas popelje skozi osnove uporabe, ponudi praktične nasvete za čiščenje in vzdrževanje ter vas navdihne z recepti, ki jih boste z veseljem ponavljali.
Z Bosch cvrtnikom na vroč zrak je vsaka jed preprosta, zdrava in polna okusa – brez stresa in brez zapletov.
Lotimo se kuhanja!
Enostavne večerje za vso družino – hitro, zdravo in okusno.

Piščančji zavitek.
Priprava je resnično enostavna
Porcije: 4 zavitki
Priprava: 15 minut
Priprava s cvrtnikom na vroč zrak Serie 6 : 180 °C, 15 minut (pri Serie 4 čas prilagodite)
Sestavine:
200 g piščančjega fileja
3 paprike: rdeča, rumena, zelena
1 rdeča čebula
1 žlica začimb za fajite (ali začimb za pečenega piščanca)
4 jedilne žlice oljčnega olja
Sol in poper
4 tortilije
Pest rukole
4 vejice koriandra
100 g češnjevega paradižnika
2 mladi čebuli
½ kumare
1 limeta
100 g naravnega jogurta
Priprava:
1. Priprava glavnih sestavin
Piščančji file narežite na trakove. Očistite paprike in čebulo ter jih narežite na trakove ali krhlje. Vse skupaj zmešajte z začimbami za tortilje, oljčnim oljem, soljo in poprom. Zmes prestavite v pladenj Bosch za peko z vročim zrakom in pecite 15 minut na 180 °C.
2. Priprava dodatkov
Medtem segrejte tortilje po navodilih na embalaži. Nasekljajte rukolo in koriander, nareži svežo zelenjavo (npr. paradižnik, kumare) ter limeto razrežite na krhlje.
3. Sestavite tortilje
Toplo tortiljo obložite z rukolo, zelenjavo, pečenim piščancem in naravnim jogurtom. Po vrhu dodajte še malo jogurta in pokapajte s svežim limetinim sokom.
Nasvet: Namesto tortilje lahko uporabite tudi lepinjo. Odlično se poda tudi z rižem kot samostojna jed v skledi.

Porcije: 2 porciji
Priprava: 15 minut
Priprava s cvrtnikom na vroč zrak Serie 4: 200 °C, 23 minut (pri Serie 6 čas prilagodite na 25 minut)
Sestavine:
4 piščančje krače, vsaka po 100-150 g na kos
500 g krompirja
Za klasično različico:
2 čajni žlički paprike v prahu
1 čajna žlička italijanskih zelišč
1 čajna žlička rjavega sladkorja
Sol in poper
2 žlice oljčnega olja
Za azijsko različico:
80 ml sojine omake
1 cm velik kos ingverja, naribanega
1 žlica medu
Sok in lupina ene limete
½ čajne žličke čilija v kosmičih
½ čajne žličke mešanice azijskih začimb
½ žlice koruznega škroba
Sol in poper
2 žlici sezamovega olja
Za dekoracijo: sezamova semena
Za italijansko različico:
3 žlice pesta genovese
1 strok česna, fino nasekljan
1 čajni žlički paprike v prahu
Sol in poper
2 žlice oljčnega olja
Za dekoracijo: sušeni paradižniki
Priprava:
1. Marinada
Pripravite marinado po želji in vse sestavine dobro premešajte. Piščančje krače temeljito premažite oziroma jih namočite v marinado.
2. Krompir
Krompir narežite na krhlje. Dodajte 1 žlico oljčnega olja, 1 čajno žličko italijanskih začimb in malo soli. Dobro premešajte.
3. Peka
Vse skupaj položite v Bosch pladenj za peko z vročim zrakom.
Uporabite prednastavljeni program za perutnino, ki poskrbi za hrustljavo zapečeno jed. Med peko enkrat obrnite, da bo vse enakomerno zapečeno.
Nasvet: Če želite pripraviti le piščančje krače, izpustite krompir. V Bosch cvrtniku na vroč zrak Serie 6 lahko naenkrat spečete do 10 krač – s programom za perutnino (200 °C, 20 minut).
Naredite vtis.

Skleda z ocvrtim krompirčkom.
Grški stil s tzatzikijem in grško solato
Porcije: 2 porcij
Priprava: 20 minut + 30 minut namakanja
Priprava z cvrtnikom na vroč zrak Serie 4: 180 °C, 20 minut (pri Serie 6 čas prilagodite na 23 minut)
Sestavine:
Za skledo:
600 g krompirja
Sol, poper
1 čajna žlička sladke paprike v prahu
4 žlice oljčnega olja
150 g češnjevega paradižnika
1/4 kumare
1 mlada čebula
1 avokado
2 žlici belega vinskega kisa
Mešana zelena zelenjava
Tzatziki:
1/2 kumare
250 g grškega jogurta
1 strok česna
Limonin sok
Sol in poper
Priprava:
1
Za pripravo ocvrtega krompirčka krompir operite in narežite na palčke. 30 minut namakajte v mrzli vodi. Odcedite in dobro posušite. Dodajte sol, poper, papriko v prahu in 3 žlice oljčnega olja. Položite v pladenj Bosch za peko z vročim zrakom in pecite z uporabo prednastavitve za ocvrt krompirček (180 °C, 23 minutes). Dvakrat pretresite.
2
Medtem paradižnike zrežite na četrtine, kumaro na kocke in nasekljajte mlado čebulo. Izkoščičite avokado in ga narežite na kocke. Vse skupaj premešajte z belim kisom, oljčnim oljem, soljo in poprom.
3
Za pripravo tzatzikija naribajte kumaro in iz nje iztisnite odvečno tekočino. Vmešajte grški jogurt. Stisnite strok česna in ga premešajte skupaj z limoninim sokom, soljo in poprom.
4
V skledo dodajte nekaj mešane zelene solate, omako za solato, ocvrt krompirček in tzatziki.

Poletna poslastica z burrato in pisanim paradižnikom
Porcije: 2 porciji
Priprava: 15 minut
Priprava z zračnim cvrtnikom Bosch Serije 4: 200 °C, 10 minut (pri Seriji 6 čas prilagodite na 12 minut)
Sestavine:
Za solato:
1 bučka
1 rdeča čebula
1-2 čajni žlički posušenih italijanskim zelišč
3 žlice oljčnega olja
250 g pisanih paradižnikov
½ šopa sveže bazilike
1 pest rukole
1 krogla sira burrata
20 g praženih pinjol
Čili v kosmičih
Za preliv:
4 žlice belega balzamičnega kisa
4 žlice oljčnega olja
1 čajna žlička medu
1 čajna žlička gorčice
Sol in poper po okusu
Priprava:
1
Bučko narežite na krogce in te nato prepolovite ali narežite na četrtine. Nasekljajte rdečo čebulo. Primešajte oljčno olje, sol in posušena zelišča. Položite v pladenj Bosch za peko z vročim zrakom. Čas in temperaturo nastavite z ročnimi nastavitvami. 10 minut pecite pri 200 °C, da dobite hrustljav rezultat.
2
Medtem premešajte sestavine za preliv.
3
Narežite paradižnik. V skledi zmešajte z listi bazilike in rukole ter primešajte preliv. Dodajte hrustljavo bučko iz zračnega cvrtnika Bosch in dobro premešajte. Dodajte burrato, popečene pinjole in posujte s čilijem v kosmičih.

Po zaslugi zgornjega in spodnjega segrevanja v zračnem cvrtniku Serije 6 ni potrebe po kuhanju v vreli vodi.
Porcije: 4 porciji
Priprava: 15 minut
Priprava z zračnim cvrtnikom Serije 6: 180 °C, 35 minut (Pri Seriji 4 čas prilagodite )
Sestavine:
Za cvetačo:
1 cela glava cvetače
1 strok česna
1 čajna žlička kumine
1 čajna žlička kurkume
½ čajne žličke kajenskega popra
½ čajne žličke paprike
6 žlice oljčnega olja
Sol in poper
Za omako tahini:
80 g tahinija
Sok ene organske limone
1 žlica javorjevega sirupa
75 ml vode
½ čajne žličke kumine
Dodatki:
Semena granatnega jabolka
Sezamova semena
Peteršilj
Priprava:
1
Očistite cvetačo in odstranite vse liste. Stisnite česen in ga zmešajte z začimbami in oljčnim oljem, da dobite marinado. Cvetačo dobro namažite z marinado. Položite jo v aparat Bosch za peko z vročim zrakom. Pecite na 180 °C med 35-40 minut, odvisno od želene stopnje zapečenosti in velikosti cvetače.
2
Medtem zmešajte vse sestavine za omako tahini ter postopoma dodajajte vodo.
3
Kuhano cvetačo pokapajte z omako tahini in jo okrasite s semeni granatnega jabolka.

Mehak losos s sladko in pekočo marinado
Porcije: 2 porciji
Priprava: 10 minut
Priprava z zračnim cvrtnikom Bosch: 160 °C, 10 minut
Sestavine:
1 žlica paradižnikove mezge
1 rdeč čili, narezan
1 čajna žlička omake sriracha
1 čajna žlička medu
Sok in lupina ene limete
3 žlice oljčnega olja
2 fileja lososa, vsak po približno 150 g
Sezamova semena
Priprava:
1
Za pripravo marinade zmešajte paradižnikovo mezgo, čili, omako sriracha, med, lupino in sok limete ter oljčno olje. Losos marinirajte v tej zmesi in začinite s soljo in poprom ter posujte s sezamovimi semeni.
2
Lososa položite v košaro zračnega cvrtnika Bosch in pecite s prednastavljenim programom za ribe ter čas skrajšajte na 10 minut.
Nasvet: Lososa postrezite z barvito kvinojo in brokolijem.
Hitre priloge.

Hrustljav brstični ohrovt.
Hrustljav in hitro pripravljen ter popoln zdrav prigrizek.
Porcije: 2 porcij
Priprava: 10 minut
Priprava z zračnim cvrtnikom Bosch Serije 4: 180 °C, 12-13 minut (pri Seriji 6 čas prilagodite na 14-15 minut)
Sestavine:
500 g brstičnega ohrovta
3 stroki česna
1 vejica rožmarina
Sok ½ limone
1 žlice oljčnega olja
Sol, poper
50 g parmezana
Priprava:
1
Očistite in prepolovite brstični ohrovt. Olupite česen in lističe rožmarina potrgajte s stebla. Pomešajte jih z brstičnim ohrovtom, sokom limone in oljčnim oljem. Začinite s soljo in poprom.
2
Položite v pladenj Bosch za peko z vročim zrakom. Čas in temperaturo nastavite z ročnimi nastavitvami. Pecite pri 180 °C približno 13 minut. Po 11-ih minutah premešajte in počakajte, nato čez brstični ohrovt naribajte parmezan in pecite še dve minuti, dokler brstični ohrovt ne postane hrustljav.
Nasvet: Postrezite s kislo smetano ali jogurtovo omako.

Klasična jed, ki je po zaslugi aparata Bosch za peko z vročim zrakom zdaj hitreje pripravljena in bolj hrustljava.
Porcije: Za dve osebi kot glavno jed, za štiri osebe kot prilogo.
Priprava: 15 minut
Priprava z aparatom Bosch Serije 4 za peko z vročim zrakom: 180 °C, 16 minut (pri Seriji 6 prilagodite na 20 minut)
Sestavine:
600 g korenovk/zimske zelenjave: korenje, pastinak, pesa, sladki krompir, buča, rdeča čebula (na primer)
4 stroki česna
2 vejici svežega rožmarina
6 žlice oljčnega olja
Sol, poper
Za postrežbo:
1 paket humusa
1/2 granatnega jabolka
2 vejici peteršilja
Sezamova semena
Oljčno olje
Priprava:
1
Zelenjavo operite in očistite ter narežite na koščke v velikosti grižljaja. Nasekljajte česen. Odtrgajte iglice z vejic rožmarina. Vse skupaj premešajte z oljčnim oljem, soljo in poprom.
2
Položite v pladenj aparata Bosch za peko z vročim zrakom in pecite z uporabo prednastavitve za zelenjavo. Po 10-ih minutah pretresite.
3
Humus medtem namažite na velik krožnik. Odstranite semena granatnega jabolka in grobo sesekljajte peteršilj.
4
Zelenjavo postrezite na humusu in okrasite s semeni granatnega jabolka, peteršiljem, sezamovimi semeni in olivnim oljem.
Prigrizki.

Hitri jabolčni ocvrtki.
Hrustljavi in hitro pripravljeni
Porcije: 6 porcij
Priprava: 15 minut
Priprava z zračnim cvrtnikom Bosch Serije 6: 180 °C, 8-10 minut (pri Seriji 4 čas prilagodite)
Sestavine:
1 zavitek listnatega testa
2 jabolki
Sok polovice limone
30 g masla
35 g belega sladkorja
35 g rjavega sladkorja
1 žlička koruznega škroba
2,5 žlički cimeta
1 zavitek vanilijevega sladkorja (8 g)
75 g sladkorja v prahu
35 g nasekljanih mandljev
Priprava:
1
Jabolka olupite, prerežite na četrtine in odstranite pečke, nato jih narežite na manjše kocke. Postavite jih v lonec z limoninim sokom, maslom, sladkorjem, koruznim škrobom in 1,5 čajne žličke cimeta. Zavrite in nato pet minut kuhajte na nizki temperaturi, dokler ne nastane kompot.
2
Razvijte listnato testo in ga narežite na 12 pravokotnikov. (5 x 10 cm). Na šest pravokotnikov položite žlico jabolčnega kompota, nato jih pokrijte s preostalimi pravokotniki. Robove z vilico pritisnite skupaj.
3
Eno čajno žličko cimeta zmešajte z vanilijevim sladkorjem. Pravokotnike posipajte z mešanico cimeta in vanilijevega sladkorja. Postavite jih v košaro zračnega cvrtnika Bosch in pecite pri 180 °C 8-10 minut, dokler ne postanejo hrustljavi.
4
V tem času pripravite glazuro, tako da sladkor v prahu zmešate z malo vode ali limoninega soka. Glazuro nanesite na jabolčne ocvrtke in jih posujte z nasekljanimi mandlji ter še nekoliko sladkorja v prahu.

Beljakovin poln zajtrk, ki ga zlahka prilagodite
Porcije: 4 porciji
Priprava: 10 minut
Priprava z zračnim cvrtnikom Bosch Serije 6: 180 °C, 8-10 minut (pri Seriji 4 čas prilagodite)
Sestavine:
6 jajc
1 čajna žlička posušenih italijanskim zelišč
Sol
Sveže zmlet črn poper
1 rdeča paprika
50 g sira feta
4 češnjevi paradižniki
2 vejici peteršilja
Kruh z drožmi za postrežbo
Maslo za namastitev modelčkov
Priprava:
1
Štiri majhne porcelanaste modele namastite z maslom. Če uporabljate silikonske modele, lahko maščobo izpustite.
2
Jajca stepite skupaj s posušenimi zelišči, soljo in poprom. Papriko narežite na kocke ter feto in češnjeve paradižnike narežite na majhne koščke. Vse enakomerno porazdelite v modelčke. Pecite 8-10 minut na 180 °C.
3
Medtem nasekljajte peteršilj. Omlete po pripravi okrasite s peteršiljem in jih postrezite s kruhom z drožmi.
Nasvet: Obrok si shranite za hitro in zdravo malico v šoli oziroma službi ali pa za vaš naslednji družinski izlet.
Pripravite vsak obrok do popolnosti.
- Cvrtniki na vroč zrak Bosch omogočajo hitrejšo pripravo jedi, brez kompromisov pri okusu.
- Hrana je popolno hrustljava, znotraj sočna – in vse to z minimalno količino olja.
- Čas kuhanja se lahko razlikuje glede na količino in vrsto hrane, zato jed med pripravo večkrat preverite.
- S funkcijo Keep Warm ostane hrana topla in sveža, dokler ne boste pripravljeni na postrežbo.
Nadgradite svojo kuhinjo z Bosch cvrtnikom na vroč zrak, ki s 7 prednastavljenimi programi omogoča hitro pripravo zdravih in okusnih jedi – brez napora.
Uživajte v preprostem kuhanju z intuitivnimi funkcijami in zanesljivostjo, ki ji lahko zaupate.
Nasveti in triki za popolno peko z vročim zrakom

Pretresite za enakomerno zapečenost
Pretresite za enakomerno zapečenost
Na polovici peke nežno pretresite pladenj – tako se hrana enakomerno zapeče in postane lepo hrustljava. Nekateri Bosch cvrtniki na vroč zrak vas bodo celo samodejno opomnili, kdaj je čas za mešanje.
Uporabite olje v razpršilu
Uporabite olje v razpršilu
Za dodatno hrustljavost jedi pred peko rahlo popršite z oljem. Ni treba pretiravati – že majhna količina v razpršilu ustvari popolno zlatorumeno skorjico.
Prilagodite temperaturo jedi
Prilagodite temperaturo jedi
Nižja temperatura je boljša za občutljive sestavine, višja za hrustljave jedi. Eksperimentirajte z nastavitvami, da najdete idealno kombinacijo za svoje priljubljene obroke.
Ohranite čistočo
Ohranite čistočo
Po vsaki uporabi očistite košaro in pladenj. Ostanki lahko vplivajo na okus in delovanje naprave. Čist cvrtnik na vroč zrak pomeni boljše rezultate in daljšo življenjsko dobo.

Enostavno čiščenje.
Čiščenje cvrtnika na vroč zrak Bosch je hitro in enostavno. Košaro in odstranljivo mrežo lahko sperete pod vodo ali preprosto pomijete v pomivalnem stroju.
Manj čiščenja, več časa za uživanje obroka.
Odgovori na vaša vprašanja o zračnem cvrtniku.
Presenetljivo veliko! Z Bosch cvrtnikom na vroč zrak lahko enostavno pripravite piščančja krilca, ocvrt krompirček, ribe, zelenjavo, zavitke, sladice in še več.
Čas priprave je odvisen od velikosti kosov – na primer:
- tanko narezana zelenjava – približno 6 minut
- debelejši kosi – do 10 minut
Nasvet: Če prilagajate recepte iz klasične pečice, skrajšajte čas kuhanja. Za lažji začetek si oglejte tabelo s časi in temperaturami.
Ne. Cvrtnikov na vroč zrak Bosch ni treba predgrevati – s pripravo lahko začnete takoj. To pomeni manj čakanja, več prihranka časa in energije.
Izbira prave velikosti je odvisna od vaših kuharskih navad, števila oseb in prostora na kuhinjskem pultu.
Na primer, Bosch cvrtnik na vroč zrak Serie 6 lahko pripravi do 1,4 kg piščanca ali 1 kg krompirčka, kar ga naredi idealnega za večja gospodinjstva, vnaprejšnjo pripravo obrokov ali pogostitev gostov.
Velika kapaciteta pomeni večje porcije naenkrat, kompaktna zasnova pa poskrbi, da se cvrtnik lepo prilega kuhinjskemu prostoru – brez gneče.
Čiščenje je hitro in enostavno. Bosch cvrtniki na vroč zrak imajo odstranljiv predal in mrežo, ki ju lahko preprosto pomijete v pomivalnem stroju.
Če raje čistite ročno:
- odstranite komponente,
- sperite jih s toplo milnico,
- notranjost cvrtnika pa nežno obrišite z vlažno krpo.
Redno čiščenje poskrbi za boljši okus jedi in daljšo življenjsko dobo aparata.