Skip to content
Hišni aparati
Prijavite se / Registrirajte se

Odrečite se zavrženi hrani: kako shraniti hrano in kar najbolje izkoristiti ostanke

Ena od misij v podjetju Bosch je, da bi vam nudili podporo na poti do bolj trajnostnega in zdravega življenjskega sloga – počasi in postopoma, saj lahko ima vsako majhno dejanje velik učinek. Zato verjamemo v dragocen doprinos k zmanjšanju količine zavržene hrane z uporabo in shranjevanjem svežega sadja in zelenjave na najboljši način. Tratenje hrane je namreč problem, ki je zelo relevanten na globalni ravni. Poglejte, zakaj je pomembno:

Zavrženo hrano umesti v ustrezno perspektivo.

Zavržena hrana je globalen problem – problem, ki znaša 1,3 milijarde ton na leto.
Da ... prav ste prebrali. Vsako leto se zavrže 1,3 milijarde ton hrane, ki bi bila dobra za zaužitje1. Ocenjujemo, da je to 30 % hrane, ki se na globalni ravni proizvede za človeško rabo.2.

Pomislite na vso sadje, zelenjavo in ostanke v domačih hladilnikih, ki bi bili povsem dobri za zaužitje.
V Evropi in Severni Ameriki je zavržene hrane na osebo kar 95-115 kg na leto.1.
Tratenje hrane ne pomeni le zapravljanja denarja, dela in virov, ki so potrebni za proizvodnjo živil, a obenem tudi negativno vpliva na klimatske spremembe.
Emisije toplogrednih plinov, neposredno povezane s hrano, ki se jo nato zavrže, predstavljajo približno 4,4 gigatone emisij toplogrednih plinov na leto3.

Če 4,4 gigatone postavimo v drugačno perspektivo, ugotovimo, da to znaša enako kot emisije 2,2 milijard avtomobilov – neverjetno, kajne?
A dobra stvar pri tem je, da lahko vsakdo z majhnimi koraki prispeva h kar najboljšemu izkoriščenju hrane, ki ostane, na primer kuhanega mesa ali rib, s čimer vsi skupaj delujemo s ciljem trajnostne prihodnosti.

Nakupujte pametno za daljšo življenjsko dobo.

V nakup živil se odpravimo lačni, pod stresom ali brez premišljenega seznama – zgodi se vsakomur od nas.
Ključ do pametnega in učinkovitega nakupovanja pa je načrtovati vnaprej in vedeti, kako pravilno shranjevati živila, da kar najbolje izkoristite njihov rok trajanja.

Vzemite si nekaj časa za razmislek o jedeh, ki bi jih radi pripravili v prihodnjem tednu. Kaj pravite na lazanjo?

Nato poglejte v hladilnik – morda boste na vaše presenečenje našli neodprt paket sira, za katerega ste pozabili, da ste ga kupili prejšnji teden. Tako boste vedeli, katerih živil imate še dovolj, s čimer boste preprečili prehitro ponovno nakupovanje.

Nato sestavite seznam sestavin, ki jih nimate, a jih potrebujete za recepte, ki so v načrtu za prihodnji teden. . Hladilniki Bosch s kamerami v notranjosti hladilnika poskrbijo, da je ta korak še bolj priročen, saj vam kamere omogočajo enostaven vpogled v hladilnik prek aplikacije Home Connect.

Strokovni nasvet: izberite jedi, ki imajo enake sestavine kot druge jedi. Tako ste lahko prepričani, da boste na primer veliko cvetačo, paket smetane ali vašo listnato zelenjavo v celoti porabili.

In glede nakupovanja živil, ko ste lačni – temu se izognite.
V taki situaciji boste razmišljali z želodcem, ne z glavo.

Prvi shranjeni, prvi porabljeni.

Tudi to je preprost, a učinkovit način razmišljanja, ki vam lahko pomaga preprečiti tratenje hrane, potrebujete pa le nekoliko bolj urejen hladilnik.
Ko pospravljate nakupljena živila, jih v hladilniku in omarah obrnite tako, da bodo na novo kupljena živila – ki imajo daljši rok trajanja – shranjena v ozadju polic, medtem ko druga postavite v ospredje. Seveda je to približno pravilo, pri čemer je treba upoštevati tudi roke trajanja.
Kljub temu gre za enostavno načelo, ki vam lahko pomaga nadzorovati živila in preprečiti dodatno tratenje, saj boste bolj pozorni na to, kaj je treba porabiti oziroma skuhati prej.
Tudi z rednim čiščenjem polic v hladilniku boste lažje spremljali, kaj imate shranjeno, pri čemer je pozitiven učinek čiščenja tudi čist in higienski hladilnik.

Shranite vnaprej pripravljeno hrano.

Učinkovito nakupovanje ne pomeni, da morate kuhati popolnoma odmerjene obroke na osebo.
Tista velika porcija karija, ki ste jo pripravili pred nekaj tedni in shranili v zamrzovalnik, je popoln obrok za deževen dan.
V podjetju Bosch si želimo, da bi vi uživali v jedeh, ki ste jih pripravili z ljubeznijo in trudom – tako, da vam nudimo priložnost, da jih prilagodljivo shranite na način, ki ohranja okus in podaljša njihovo svežino.
Zato smo v podjetju Bosch razvili sistem za vakuumiranje svežih živil ki vaše vsakdanje kuhinjske pomočnike – mešalnik, ročni in palični mešalnik – spremeni v priročne proizvode 2 v 1.

Mešalnik že ima vgrajen sistem vakuumiranja, ki poskrbi za mešanje v vakuumu. Po zaslugi zunanje cevi lahko mešalnik uporabite tudi za vakuumsko shranjevanje.

Ročni in palični mešalnik lahko spremenite v napravi za vakuumiranje, tako da s preprostim klikom namestite črpalko. Sistem je združljiv tudi z vrsto drugih rešitev za shranjevanje, na primer s posodami in vrečkami za vakuumsko shranjevanje, saj lahko vse te embalaže vakuumirate z vgrajenim ventilom. Če si želite hrano, ki vam je ostala, privoščiti za kosilo v službi, z vakuumsko črpalko enostavno izsesajte zrak, jed shranite v hladilniku ali zamrzovalniku in v službi posodo segrejte v mikrovalovni pečici.

Vakuumiranje ne poskrbi le za daljšo svežino zelenjave, sadja in ostankov hrane, ampak ohrani tudi njihov okus in hranila.
Ni vam treba skrbeti glede zamrzovalnega ožiga in ledenih kristalov, ki se naredijo na hrani, saj z vakuumiranjem to preprečite.
Če zamrznete manjše porcije istega obroka, tako poskrbite, da boste odmrznili le količino, ki jo potrebujete, s čimer še dodatno zmanjšate količino zavržene hrane. Poleg sistema za vakuumiranje svežih živil vam VitaFresh vam hladilniki VitaFresh Bosch s predalom 0 °C in posebnim tesnilom za ohranjanje vlažnosti še dodatno pomagajo pri zmanjševanju količine zavržene hrane.

Kar najbolje izkoristite ostanke hrane.

Vsem se je že zgodilo: strmimo v notranjost hladilnika, polnega malih porcij hrane, ki nam je ostala. A kaj narediti z njimi?
To je popoln trenutek za kreativnost, ko lahko iz odličnih ostankov pričaramo kaj novega.

Recimo, da sta vam od piknika ostala pečen piščanec in zelenjava, a vam ni do tega, da bi ju za naslednji obrok samo segreli. Tovrstne sestavine lahko spremenite v popoln nov obrok. Vse, kar potrebujete, so testenine, smetana, vaše priljubljene začimbe in hrana, ki vam je ostala, in voilà, že imate pripravljeno odlično kremasto jed s testeninami.

Kaj pa sveže sadje z zadnjega obiska lokalne tržnice? Vsi vemo, da se predvsem sveže jagodičevje kaj hitro pokvari. A če ga shranimo v vakuumske posode, bo ostalo sveže do dvakrat dlje*.

Lahko pa ga uporabite tudi za izdelavo odličnega smoothieja z vakuumskim mešalnikom, s čimer boste ohranili do petkrat več vitamina C**.

* shranjeno v hladilniku v vakuumskih posodah in vrečkah, primerjava z običajnimi metodami shranjevanja brez vakuuma, študija izvedena s strani neodvisnega laboratorija 09/2018, 6/2019 in 12/2019.
** po 24-ih urah v primerjavi z običajnim mešanjem brez vakuuma. Študijo je pripravil neodvisni laboratorij 08/2018.
1 FAO - Organizacija za prehrano in kmetijstvo 2011. Izguba hrane in količine zavržene hrane na globalni ravni – obseg, vzroki in preprečevanje. Rim, stran 29 (na voljo tudi na http://www.fao.org/docrep/014/mb060e/mb060e00.pdf)
2 FAO - Organizacija za prehrano in kmetijstvo 2015. Globalna iniciativa glede izgube hrane in količine zavržene hrane. Rim, FAO - Organizacija za prehrano in kmetijstvo. (na voljo tudi na http://www.fao.org/3/a-i4068e.pdf)
3. Rezaei, Maryam & Liu, Bin. 2017. Izguba hrane in količine zavržene hrane v verigi preskrbe s hrano. Nutfruit. 71. 26-27.