Ujemimo si svežo ribo
Riba je zdrava, lahko prebavljiva in popolna alternativa mesu. A kaj je treba vedeti, ko kupujete ribo? Kako sploh vemo, da je riba sveža? Lahko po vonju določimo, da je riba sveža? Ne glede na to, ali kupujete na tržnici ali v supermarketu, je tukaj nekaj nasvetov za vaš naslednji nakup ribe.
Ribe obožujejo hladne prostore.
Ribe in morske sadeže je treba vedno shraniti na zelo hladnih temperaturah (okoli 0 °C). Kljub temu ima vaš hladilnik verjetno nekoliko višjo temperaturo. Svežo ribo lahko pred uporabo v hladilniku shranite le kak dan. Da bi čas shranjevanja podaljšali še za kak dan, lahko ribo shranite v posodi z ledenimi kockami in jo postavite v predel s sistemom VitaFresh v vašem hladilniku. Tam lahko temperaturo individualno nastavite za ribo ali meso, neodvisno od temperature, ki je nastavljena v hladilniku. Tako bo vaša riba ostala sveža dlej časa.
Vonj po oceanu.
Sveže ribe nimajo tako slabega vonja, kot si večina ljudi predstavlja. Zelo močan vonj po ribi prihaja le od pokvarjene ribe ali ribe z bakterijami. Če je možno, ribo povonjajte pred nakupom. Najboljše mesto za zaznavanje slabih vonjav je za škrgami. Svež vonj bi moral biti nevtralen oziroma imeti pridih "nežne morske sapice". Meso pa mora biti nekoliko prožno. To lahko preverite s prstom. Če pritisnete na meso, mora "skočiti"nazaj v prejšnji položaj.
Poglej me v oči.
Ko kupujete ribo, je zelo pomembno, kako je videti. Okoli škrg mora biti svetlo ali temno rdeča, odvisno od vrste ribe. Prepričajte se, da so oči bistre in nekoliko izbočene. Temnejše kot so oči, starejša je riba. Koža ne sme biti preveč suha in imeti mora svetlečo barvo. Koža sveže ribe je prekrita s tanko prozorno sluzjo.
Poskrbite za dober ulov.
Številna ribiška območja so prazna, ker se iz teh voda vsako leto ujame več milijonov rib. Ribe iz ribogojnic pomagajo ohraniti zaloge divjih rib, a prepričajte se, da ne prihajajo iz ribarnic z masovno proizvodnjo. Pri tem je zagotovilo za trajnostno ribarjenje žig kakovosti ali žig, ki dokazuje biološko pridelavo. Še najbolje je, da pri okoljskih organizacijah preverite, katere vrste rib so na seznamu ogroženih vrst in katere lahko uživate na okolju prijazen način.
Nekateri imajo radi zamrznjeno.
Nekaterim predstavlja zamrznjena riba dobro alternativo sveži. Medtem ko sveže ribe pogosto prevaža z letalom, se zamrznjene ribe običajno zamrzne takoj po ulovu. Tovrstna hitra zamrznitev zagotavlja tako visoko kakovost kot ohranjenje hranilne vrednosti. In mimogrede, zamrznjeno ribo lahko počasi odtalite v hladilniku. Ko se zamrznjena riba odtaja, pri tem oddaja hlad v vašem hladilniku, tako da ob tem tudi prihranite energijo.