Sodobne plinske kuhalne plošče odlikuje natančno uravnavanje plamena. To je pomembno zlasti pri pripravi živil, ki ne potrebujejo veliko toplotne obdelave (recimo morskih sadežev) in pri tekočinah, ki rade prekipijo (mleko, pudingi, kreme).
Večina profesionalnih kuharjev pravi, da je zanje najboljša plinska kuhalna plošča. Naravni ogenj namreč poskrbi za sočen, energijsko hranljiv in hitro pripravljen obrok.
Vendar pozor - tudi najbolj goreči zagovorniki plinskih plošč si želijo, da bi obstajal lažji način za njihovo vzdrževanje. Čiščenje plinske kuhalne plošče terja svoj čas. Po pripravi obroka se morajo rešetke in gorilniki najprej ohladiti, nato jih je treba previdno odstraniti. Nekatere rešetke lahko pomijete v pomivalnem stroju, druge je treba namočiti v pomivalnem koritu, da se vsa zasušena umazanija omehča. Preden gorilnike zopet namestite na kuhalno ploščo, morajo biti povsem suhi. Če precej raje kuhate kakor čistite, vam zato izbiro plinske kuhalne plošče odsvetujemo.
Dodatna slabost plinskih kuhalnih plošč je tudi ta, da se težje umeščajo v manjše prostore, saj moramo eno kuhinjsko omarico nameniti shranjevanju plinske jeklenke (razen v primeru vgrajene plinske napeljave).