Skip to content
Hišni aparati
Prijavite se / Registrirajte se

Kot profesionalci: vodič za uporabo pečice

Največkrat uporabljen program pečenja v naših gospodinjstvih je klasično zgornje in spodnje segrevanje. Kar pa ne pomeni, da je tudi daleč najbolj optimalen. Programe ponazarjajo znaki na pečici. Uporaba pravilnega znaka na pečici povečuje možnost za uspeh vaših kulinaričnih uspehov ter poskrbi za energetsko učinkovito pečenje. Za popolno izkoriščanje prednosti različnih programov je nujno, da jih najprej spoznate.

Nasveti za peko tort in piškotov

Z dvema, vsem dobro poznanima vodoravnima črtama označujemo program zgornjega in spodnjega segrevanja. Program zagotavlja enakomerno oddajanje toplote od zgoraj in spodaj in je uporaben za peko biskvitov, skutinih tort in slaščic v tortnem modelu.
Zagotovo se velikokrat vprašate, kdaj je torta pečena. Če jo pripravljate prvič, nastavite krajši čas pečenja, kot je to priporočeno v receptu. Pečico odprite šele po preteku tega testnega časa, s prepogostim odpiranjem namreč povzročate padce toplote in energijske izgube. Biskvit takrat prepičite z zobotrebcem. Če so na njemu opazni ostanki testa, biskvit še ni nared.

Če znak na pečici vsebuje vetrnico in nesklenjen krog, predstavlja program blagega vročega zraka. Ta program uporabljamo za nežno pripravo izbranih jedi na eni ravni brez predgrevanja, recimo za pripravo delikatnejših sladic, ki zahtevajo visoko stopnjo kontrole.

S simbolom vetrnice in sklenjenim krogom označujemo program vročega zraka. Pogovorno ga imenujemo kar program ventilacije.
Prednost tega programa je, da je primeren za hkratno peko na več nivojih, saj ventilator zagotavlja kroženje zraka in enakomerno porazdeli toploto. Uporabljate ga lahko za peko piškotov, saj recepti za te slaščice pogosto vključujejo količine, ki zavzamejo več kot en pekač. Poznate trik, s katerim se piškoti ne bodo preveč oprijeli peki papirja? Premažite papir s čopičem, ki ste ga namočili hladno vodo.

Če znak za ventilacijo vključuje še napis “eco”, je primeren za peko na eni ravni brez predgrevanja.

Kako najbolje speči lososa v pečici

Če je v receptu navedena temperatura peke z uporabo zgornjega in spodnjega segrevanja, vi pa želite preizkusiti program vročega zraka, od navedene temperature pečenja odštejte 20 °C in dobili boste idealno temperaturo za peko.

To formulo lahko demonstriramo na primeru lososa. Če uporabljamo program spodnjega in zgornjega segrevanja, pečico segrejemo na 160 °C, če uporabljamo program ventilacije pa na 140 °C. Pa še nekaj nasvetov za peko lososa iz pečice. Najbolj sočno se speče cel file, ki ga s kožo navzdol položite na pekač, obložen, s peki papirjem, in poškropite z olivnim oljem. Losos je pečen, ko njegova srednja temperatura meri okrog 50 °C.

Popolna domača pica je dobro obložena in hrustljavo pečena

Kadar pico bogato obložite z gobami, zelenjavo, morskimi sadeži ali bolj mastnimi mesninami, lahko te sestavine med peko izpustijo veliko vode, pica pa postane mokra. Ne odpovedujte se svojim najljubšim dodatkom, raje zamenjajte program pečenja!

Nekatere pečice imajo poseben program za peko pice (prepoznate ga po okroglem simbolu z izrezanim trikotnikom). Dober program za peko pice je tudi tisti, ki vsebuje vetrnico in črto, ki označuje spodnje segrevanje. Pica namreč potrebuje kroženje zraka, da se hkrati suši in peče, ter spodnje segrevanje, saj testo potrebuje več obdelave kot dodatki.

Pa še uporaben namig: če imate radi nekoliko debelejše testo, ga lahko najprej nekaj minut pečete samostojno in ga šele nato obložite ter pečete naprej.

Programi za peko mesa in kostanja iz pečice

Valovita zgornja črta predstavlja program žara, ki je najprimernejši za peko zrezkov in klobas, za pripravo opečenega kruha in gratiniranih jedi.

Pri izbiri žar programa z manjšim območjem peke se segreje le osrednji del pečice. Najbolje je, da na tem programu pripravljate tanke jedi - tarte, toast oziroma manjše porcije zrezkov, klobas in gratiniranih jedi.

Žar program lahko uporabite tudi za peko kostanja v pečici. Pečico segrejte do visokih 250 °C, kostanj pa večkrat premešajte, da se bo pekel čim enakomerneje. Pa še trik za hrustljavost in lažje lupljenje. Kostanj je dobro pred peko za pol ure namakati v hladni vodi in na njem z nožem narediti križ, ki bo sproščal vlago iz sredice. Po peki ga zavijte v kuhinjsko krpo ali časopisni papir in pustite stati nekaj minut. Verjemite, da se bo čakanje izplačalo.

Prekinjena zgornja in spodnja črta označujeta program počasne peke. Primeren je za pripravo koščkov mesa v odkritih posodah, saj jih počasna peka ne izsuši.

Pečenje priljubljene priloge - krompirja iz pečice

Z valovito zgornjo črto in vetrnico je označen program žara z vročim zrakom. Ventilator skrbi za kroženje zraka, žar program pa za ustvarjanje hrustljave skorjice. Program je idealen za peko večjih kosov mesa (celega piščanca ali purana, delov odojka) in večjih celih rib.

S tem programom lahko dodamo piko na i peki krompirjevih krhljev. Krompir v pečici pripravite tako, da manjše kose najprej pečete dobre pol ure na 190 °C na programu spodnjega in zgornjega segrevanja, zadnjih nekaj minut pa na programu žara z vročim zrakom. Sredica se ne bo izsušila, skorjica pa bo idealno zahrustala

Dopeka in odtaljevanje v pečici

Znak s spodnjo vodoravno črto označuje program dopeke. Uporabite ga lahko predvsem za pogrevanje ali pripravo predpripravljenih jedi. Pri tem ne pozabite na embalažo živil, na kateri se pogosto nahajajo točna navodila za pripravo.

Simbol kaplje in zvezde ponazarja program nežnega odtaljevanja zelenjave, mesa, rib in sadja. Program je primeren tudi za vzhajanje kruha.

Uporaba parne pečice

Parna pečica – naj gre za pečico s paro ali kombinirano parno pečico – ohrani vitamine in hranilne snovi v pripravljeni hrani ter omogoča razvoj okusov brez dodajanja maščobe. Priljubljena je zlasti pri tistih, ki želite jesti zdrave in uravnotežene obroke ter za pogrevanje pripravljenih jedi, saj jih para ohranja sočne.

Program kuhanja na sopari v parnih pečicah ponazarjata dva oblaka. Ta program lahko primerjamo s soparjenjem na štedilniku, zato je primeren za pripravo zelenjave in rib (posebej polenovke), sušenje sadnja in blanširanje živil.

Hitreje do kruha z uporabo parne pečice! Z oblakom in puščico je označena funkcija vzhajanja testa, z uporabo katere je testo nared hitreje kot pri sobni temperaturi, brez izsuševanja njegove površine. Uporabite jo lahko tudi za vzhajanje jogurta.

Ko pečica sama izbere optimalen program pečenja

Z vilico in nožem so označeni predpripravljeni programi peke. Moderne pečice so namreč tako napredne, da se lahko prilagodijo vrsti hrane, regulirajo temperaturo in poskrbijo za okusne in hranljivo vredne obroke. Najpogosteje vključeni predpripravljeni programi so namenjeni peki kruha, pice, lazanje, krompirja, rib, piščanca, purana in ostalih vrst mesa.

Mimogrede, senzor PerfectBake v pečicah Bosch Serije 8 nenehno nadzoruje in meri vlago v pečici, nato pa samodejno prilagaja način gretja, čas peke in temperaturo, s čimer zagotavlja popolne rezultate pri peki.

Pečica s funkcijo mikrovalovke

Za pripravo pokovke v pečici morate izbrati takšno, ki ima funkcijo mikrovalovke. Mikrovalovi se aktivirajo v meniju, kjer izberete tudi njihovo moč. Prednost tovrstne priprave jedi je, da lahko mikrovalove kombinirate z ostalimi programi za pečenje in tako skrajšate čas priprave.

Pogosta vprašanja (FAQ)

Lahko v pečici hkrati pečem več jedi?

Lahko, vendar le z izbiro optimalnega znaka na pečici. Priporočamo, da takrat uporabite program za ventilacijsko pečenje, ki omogoča enakomerno peko na več nivojih. Pri Boschu je število nivojev zapisano v obliki 3D, 4D.

Kateri nivo za pečenje izbrati?

Srednji nivo je najpogosteje uporabljen v naših gospodinjstvih, kar pa ne pomeni, da je vedno tudi najboljši za pripravo jedi. Najnižjega uporabite takrat, ko pripravljate debelejše testo (pice, kruh), saj se bo na tem nivoju speklo hitreje kot na srednjem. Na najvišjem nivoju pecite jedi, ki potrebujejo kratek čas pečenja - zrezke, ribe, zelenjavo. Na tak način bo živilo ohranilo sočno notranjost in zapečeno skorjico.

Je klasični črni emajlirani pekač primeren za peko vseh vrst živil?

Različne vrste pekačev vplivajo na kakovost pripravljene hrane. Nizki emajlirani pekači so primerni za suho pecivo, globoki pa za živila, ki med peko škropijo naokoli (meso). Še najbolj vsestransko uporabne so litoželezne in steklene posode, ki so primerne za pripravo slanih in sladkih jedi na vseh temperaturah in programih.

MyBosch

Brezplačno se registrirajte in si zagotovite številne ugodnosti.

Servis

Izjemna pomoč strankam – pred in po nakupu.

01 583 07 00

Produktno svetovanje

Za informacije in nasvete v zvezi z nakupom in uporabo hišnih aparatov smo, od ponedeljka do petka med 7. in 20. uro, dosegljivi na brezplačni telefonski številki. Kadar koli pa nam lahko pišete prek spletnega obrazca.

Prodajna mesta

Poiščite prodajno mesto v vaši bližini.